Ukikyytiä esitelty myös liikenneministerille

0

Teija Uitto

Matkahuolto on esitellyt liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalle Uudenkaupungin kutsukyytipalvelua ja asiakaskyselytuloksia. Matkustaja- ja liikennepalveluiden johtaja Leila Lehtinen Matkahuollosta kertoo, että ministeriössä kutsukyyti-palvelua pidettiin kiinnostavana esimerkkinä uusista liikennepalveluista.

– Uusien palveluiden tavoitteena on lisätä joukkoliikenteen käyttöä. Jos halutaan päästä päästötavoitteisiin, joukkoliikenteestä tarvitsee tehdä kaikkien palvelu: nuorten, autoilijoiden ja huonojalkaisten. Vain näin saadaan alennettua liikenteen aiheuttamia merkittäviä päästöjä, Lehtinen sanoo.

Kutsuliikenteen ideana on olla joustavaa matkustajien tarpeiden mukaan. Kutsukyyti-alueita voidaan muokata ja etsiä optimaalista autojen määrän ja palvelualueen suhdetta, jolla saadaan palveltua mahdollisimman monia mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Lehtinen sanoo, että Uudessakaupungissa kutsukyydin kustannus matkaa kohden laskee kuukausi kuukaudelta, koska käyttäjämäärät lisääntyvät. Kutsuliikennettä voi myös verrata kaupungeissa käytössä olevan reittiliikenteen kustannuksiin.

– Reittiliikenteen aikataulut pystyvät harvoin muualla kuin muissa suurissa kaupungeissa vastaamaan matkustajien tarpeita. Silloin tuloksena on harvoin liikennöivä joukkoliikenne, jossa yhden matkustajan matkan hinta on korkea. Uusia matkustajia joukkoliikenne ei sitten houkuta, hän vertaa.