Ukrainan pakolaisilla on intoa työntekoon: Työnantajilta peräänkuulutetaan ymmärrystä ja selkeää ohjeistusta pakolaisille

0
Liliia Shyrokopoias (oik.) tykkää olla Suomessa, mutta hänellä on ikävä on kotimaataan. Olga Gotsmanova kannustaa Ukrainan pakolaisia töihin, jotta heille tulisi muuta ajateltavaa. Kuva: Eero Siivonen.

36-vuotiaalle ukrainalaiselle Liliia Shyrokopoiasille Suomi on tuttu maa, sillä hänen miehensä on ollut töissä kausityöntekijänä, ja myös lomamatkoja on perheen kanssa tehty edeltävinä vuosina. Venäjän hyökkäyssodan takia Shyrokopoiasin perhe joutui pakenemaan kotimaastaan.

Turvallinen paikka löytyi Suomesta ja Uudestakaupungista, jossa perhe majoittuu miehen työnantajan omakotitalossa.

– Tosi kivaa olla Suomessa, mutta ikävöin hirveästi kotiani. Haluaisimme päästä pian takaisin Ukrainaan, Shyrokopoias kertoo Olga Gotsmanovan tulkkaamana.

Miehensä kautta Shyrokopoias on löytänyt myös saman alan töitä maataloudesta. Töitä ei kuitenkaan ole kausityön luonteen vuoksi tässä vaiheessa vuotta hirveästi, mutta sesonkiaikana työt lisääntyvät.

– Olen koulutukseltani parturi-kampaaja, ja minulla on oma salonki Ukrainassa. Olisi kiva tehdä samaa työtä täällä Suomessa, mutta kielitaito, erilaiset todistukset sekä hygieniapassi estävät mahdollisuuden toistaiseksi.

UKRAINAN pakolaisten työllistyminen on edennyt kovaa vauhtia huhtikuun aikana. Monilla on kova halu päästä töihin, mutta oleskelulupa-asioiden takia työllistymisprosessi saattaa kestää viikkojakin.

Huhtikuun alusta lähtien ukrainalaisten työhön pääsyä on nopeutettu. Tilapäistä suojelua hakevilla on oikeus tehdä työtä heti, kun päätös tilapäisestä suojelusta on myönnetty. Sen kautta Suomeen tulevat ukrainalaiset pääsevät vastaanottopalveluiden piiriin ja heillä on oikeus työnteon lisäksi majoitukseen, koulunkäyntiin, päivähoitoon ja terveydenhuoltoon.

Kausityövoiman tarve on Varsinais-Suomessa suuri. Varsinais-Suomen TE-toimiston mukaan alueen tiloilla on perinteisesti ollut paljon ukrainalaisia kausityöntekijöitä. Vuonna 2020 koronapandemia ja nyt sota ovat kasvattaneet tiloilla huolta riittävästä työvoimasta. Varsinais-Suomen TE-toimisto ja Ely-keskus ovatkin perustaneet kausityöryhmän avustamaan työtä tarvitsevia ukrainalaisia, jotta he voisivat työllistyä työvoimaa tarvitsevilla tiloilla.

UUDESSAKAUPUNGISSA on yli 200 ukrainalaista pakolaista. Heistä noin puolet ovat työikäisiä. Olga Gotsmanova, joka auttaa Uudessakaupungissa pakolaisia käytännön arjen järjestelyissä, kertoo, että useat yritykset ovat tarjonneet työpaikkoja ukrainalaisille ja osa on ottanut niitä myös vastaan.

– On hienoa, että ihmisille on tarjolla heille sopivia töitä. Vaikka eri aloilla palkkatasot voivat olla erilaisia, kannustan ihmisiä tekemään sellaisia töitä, josta he tulevat iloiseksi.

KRITEEREINÄ ukrainalaisten työllistymiselle Uudenkaupungin työpaikoilla on ollut kielitaito, terve elämäntapa ja ennen kaikkea halu tehdä työtä.

Työhön menemistä saattaa kuitenkin viivästyttää tarvittavien henkilöpapereiden puuttuminen, kuten verokortin tai suomalaisen tilinumeron.

– Toki työpaikat arvostavat, jos työnhakijalla on koulutusta tai kokemusta työhön vastaavasta alasta. Uudessakaupungissa pakolaisten koulutustaustat ovat varsin monipuolisia, Gotsmanova muistuttaa.

INTO työntekoon näkyy Uudessakaupungissa, sillä Gotsmanovan mukaan 95 prosenttia työikäisistä haluaa töihin. Loppuosalla on pieniä lapsia hoidettavina ja myös kulkumatkat vastaanottokeskuksista työpaikoille voivat olla hankalia.

Työnantajalta Gotsmanova peräänkuuluttaa työehtosopimusten noudattamista, pakolaisen perehdyttämistä työpaikan arkeen sekä henkistä ymmärrystä.

– Pitää muistaa, että he ovat lähteneet sotaa pakoon. Työnantajan täytyy ymmärtää olla rauhallinen ja kunnioittava pakolaisia kohtaan.

Helpoin tapa ukrainalaiselle on hakea töitä ottamalla yhteyttä TE-toimistoon tai sosiaalitoimistoon. Gotsmanova kertoo, että kuitenkin yleensä ihminen tietää itse, minkälaista työtä hän haluaisi ja pystyisi tekemään.

Sekä Gotsmanova että Shyrokopoias tiedostavat, että silloin kun Ukrainaan on turvallista mennä, monet ukrainalaiset aikovat palata takaisin kotiin. Gotsmanova kertoo omasta näkövinkkelistään muille, kuinka tärkeää on tehdä nyt töitä, koska se mahdollistaa paremman toimeentulon tulevaisuudessa kotimaassa.

– Ihmiset saavat näin myös muuta ajateltavaa, eikä tarvitse pohtia liikaa sotaa.

Suomessa Shyrokopoias haluaisi, että aikuisille pakolaisille keksittäisiin erilaisia aktiviteetteja, kun lapsille niitä järjestetään koulujen kautta.

– Olisi kiva saada mahdollisuus opiskella kieliä, kuten suomea ja englantia. Myös erilaiset koulutukset, kuten hygieniapassi olisi hyödyllinen. Pieniä asioita, mutta erittäin tärkeitä helpomman elämisen kannalta, Shyrokopoias sanoo.

 

Suomen Ukrainalaiset ry Turun yhdistys on mukana Rekryexpo-tapahtumassa Turussa 3.5. Mukana on myös avustajia TE-toimistolta.

Yritysten edustajat voivat käydä messuosastolla keskustelemassa avoinna olevista työpaikoistaan, joita voisi tarjota ukrainalaisille. Osastolla selviää myös, miten toimia, kun haluaa palkata ukrainalaisen.

Rekryexpo on Turun Messukeskuksen ja TS-Yhtymän lehtien (mm. Uudenkaupungin Sanomat) yhteistyönä järjestämä rekrytointitapahtuma.