Ukrainan sota uhka koko Euroopalle

0

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti videon välityksellä vaikuttavan puheen Suomen eduskunnalle. Hän kiitti Suomea annetusta tuesta ja vertasi Ukrainan sotaa Suomen Talvisotaan. Zelenskyi ehdotti hiljaista hetkeä Ukrainan uhreille. Eduskunta oli hetken hiljaa seisaallaan.

Zelenskyi pyysi myös lisäaseapua, mikä nykytilanteessa on täysin ymmärrettävää. Ukraina taistelee koko Euroopan puolesta.

Länsimaat ovat suhtautuneet hyvin nihkeästi Ukrainan aseapuun. Mutta nyt Venäjän toimet siviilejä kohtaan ovat muuttaneet lännen asennetta.

Nyt Suomessa poliitikot kautta linjan ovat suhtautuneet puolustusvoimien tarpeisiin myönteisesti. Tämä on hyvä asia ja on maailmanpolitiikan realismin ymmärtämistä.

Nato-keskustelu Suomessa käy ylikierroksilla. Jäsenyydestä esitetään helppoa ratkaisua. Asia ei ole yksinkertainen. Se kuuluisa viides artikla on myös kyseenalainen, koska se perustuu vapaaehtoisuuteen. Kysymys on myös siitä, että karhua ei kannata härnätä. Vaikka Nato-asia muotoiltaisiin meillä miten tahansa, ratkaisevaa on kuitenkin se, miten Venäjä asian ymmärtää.

Suomen Talvisota muutti koko maailmanhistorian kulkua. Ja Talvisota suojaa Suomea vieläkin.

Nyt Ukrainan sodassa on kysymys koko Euroopan kohtalosta. Näissä yhtälöissä Nato-keskustelu on toisarvoinen.

Ukrainan sotilaallisessa avustamisessa on kysymys koko Euroopan pelastamisesta.

Kauno Pietilä

Kalanti