Uudenkaupungin päivystys ja laboratorio kiinni–Hoitoalan lakko supistaa toimintaa myös Vakka-Suomen sairaalassa

1
Johanna Uurasmaa ja Linda Venho kertovat, että ovat käyneet ihmisten kanssa hyvänhenkisiä keskusteluita lakosta.

Perjantaina alkanut hoitoalan lakko keskeyttää kiireettömän hoidon Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yksiköissä. Tämän lisäksi sairaanhoitopiiri joutuu sulkemaan myös osan kiireellisestä hoidosta. Aluesairaaloiden eli myös Uudenkaupungin päivystys on toistaiseksi suljettu.

Päivystyspotilaat hoidetaan toistaiseksi vain Turussa. Tyks Akuutti vastaanottaa päivystyspotilaita, mutta puhelimessa annettavaa hoidon arviointia ei järjestetä. Tyks Akuutissa ja Majakkasairaalan lasten- ja nuorten päivystyksessä potilaat joutuvat jonottamaan ja odotusaika voi venyä pitkäksikin. Sairaalassa keskitytään kiireellistä hoitoa vaativien potilaiden hoitoon.

– Näyttää ilmeiseltä, että edes aivan välttämätöntä päivystyshoitoa ja päivystystä tukevien vuodeosastojen hoitoa ei pystytä kokonaan Tyksissa turvaamaan, sanoo Tyksin vt. sairaalajohtaja Sirkku Jyrkkiö.

Sairaanhoitopiiri joutuu siirtämään myös kiireellistä syövänhoitoa.

Työtaistelun aikana laboratorio- ja kuvantamispalveluja on vain Turussa, Tyks kantasairaalassa. Turussakin keskitytään vain päivystykselliseen toimintaan. Uudessakaupungissa ei ole toistaiseksi laboratorio- eikä kuvantamispalveluita. Myöskään koronatestejä ei nyt Ugissa tehdä.

Koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijala Vakka-Suomen sairaalasta kertoo, että dialyysihoidot jatkuvat toistaiseksi Uudessakaupungissa. Lisäksi osa poliklinikkavastaanotoista hoidetaan.

– Kyse on lähinnä sellaisista vastaanotoista, jotka lääkäri voi nyt tilapäisesti hoitaa ilman sairaanhoitajan työpanosta. Lisäksi fysioterapiapalvelut ovat osaksi auki.

Maijala korostaa, että potilaalle ilmoitetaan, mikäli aika perutaan.

– Meidän viesti on nyt se, että meidän suuntaan ei kannata soittaa. Olemme täältä yhteydessä potilaisiin.

Vakka-Suomen sairaalassa toimivat vuodeosastot toimivat toistaiseksi normaalisti, sillä niiden toiminnasta vastaa Uudenkaupungin yhteistoiminta-alue (U-sote).

Sen sijaan Turussa Tyksin vuodeosastoilta joudutaan kotiuttamaan potilaita varhaisemmin kuin normaalisti.

– Joudumme pyytämään läheisten tukea kotiutuneille potilaille. Tällä voimme yhdessä auttaa siinä, että juuri kotiutuneet eivät joutuisi uudelleen turvautumaan ruuhkautuviin päivystyspisteisiin, vaan toipuminen edistyisi kotona parhaalla mahdollisella tavalla, Tyksin sairaalaylihoitaja Tuija Lehtikunnas sanoo.

Terveyskeskusten toiminta ei kuulu ainakaan tällä hetkellä lakon piiriin. Terveyskeskus voi joutua kuitenkin lisäämään kiireellisiä vastaanottoaikoja, kun päivystys ei toimi. Tämä taas voi aiheuttaa tilanteen, että terveyskeskus joutuu vähentämään ei kiireellisiä -vastaanottoja.

Terveyskeskuksessa on ollut jo muutenkin pitkään hoitajapulaa.

 

Päivystyksen hoitajat lakkovahteina

Johanna Uurasmaa ja Linda Venho olivat lakkovahtivuorossa perjantaina Vakka-Suomen sairaalan edustalla. Tehyn ammattiosasto 223 on jakanut hoitajille lakkovahtivuoroja.

– Meidän tehtävänä ei ole vahtia, kuka menee sisälle sairaalaan, vaan lähinnä antaa informaatiota lakosta, Uurasmaa ja Venho kertoivat.

Normaalisti Uurasmaa ja Venho työskentelevät Uudenkaupungin päivystyksessä. Nyt lakon aikana päivystystoiminta on keskitetty kokonaan Turkuun.

– Tässä on vähän ristiriitaiset tunteet. Toisaalta ansaitsemme paremmat työolosuhteet ja palkkoihin muutosta, toisaalta potilaathan tästä kärsivät, Venho pohti lakkovahdin liivi yllään.

Uurasmaa muistutti, miten hoitoalan työtaistelua suunniteltiin jo ennen koronaa ja koronan vuoksi sitä ei toteutettu.

– Koskaan ei ole hyvää hetkeä lakkoilla.

Lakkovahdit olivat aamun aikana keskustelleet muutaman asiakkaan kanssa lakosta ja kommentit olivat olleet myönteisiä. Hoitajat saavat selvästi tukea työtaistelulleen ihmisiltä.

Uurasmaa ja Venho ovat siitä kiitollisia, sillä raskasta vuorotyötä tekevät hoitajat ovat itse joustaneet viimeisinä vuosina paljon.

– Ylitöitä ja vuoronvaihtoja on tehty jatkuvasti, kun sijaisista on pulaa. Meillä on päivystyksessä hyvä ryhmähenki ja jokainen ajattelee myös työkaveria. Mutta kyllähän siinä aina vapaapäivä menee, kun tekee ylitöitä, Uurasmaa sanoo.

Uurasmaa ja Venho eivät ole koskaan aiemmin ollut lakossa. Osa työkavereista oli lähdössä perjantaina myös Turkuun mielenosoitukseen. Lisäksi Tehy on avannut Uuteenkaupunkiin torin laidalle lakkotoimiston.

– Haluamme kertoa työtaistelun syistä. Ennen tätä lakkoa asiaan on kiinnitetty sittenkin aika vähän huomiota.

Tehyn ja Superin perjantaina aloittamaan lakkoon osallistuu Suomessa noin 25 000 hoitajaa. Tehy ja Super ovat esittäneet tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi sote-henkilöstön palkkoja korottamista vuosittain 3,6 prosenttiyksiköllä viiden vuoden ajan.

1 KOMMENTTI

  1. Kuinka kauan meinaatte leikkiä ihmisten hengillä? Sairaalalla täytyy olla erittäin hyvä vakuutus sillä jokainen menetetty ihmishenki lakon aikana on liikaa . Omaiset nostaa metelin varmasti.

Kommenttien lisääminen on estetty.