Uusi prosessikattila saapui Yaralle– Investointi vähentää tehtaan kasvihuonekaasupäästöjä

0
Yaran uusi kattila tuli laivalla Portugalista Raumalle, josta se tuotiin perjantaina teitä pitkin erikoiskuljetuksena Hangonsaareen.

Yaran Uudenkaupungin tehtaille saapui perjantaina uusi suurikokoinen prosessikattila. Kattila tuotiin erikoiskuljetuksella Rauman satamasta, jonne se oli puolestaan rahdattu laivalla Portugalista.

Kattila on halkaisijaltaan runsaat viisi metriä ja sen asennus vaatii muutostöitä tehdasrakennukseen. Kattilan asennus aloitetaan Yaran tehtailla vuosihuollon aikana toukokuussa ja sen käyttöönotto alkaa kesäkuussa.

– Prosessikattila asennuksineen on reilun seitsemän miljoonan euron investointi, kertoo Yaran Uudenkaupungin tehtaanjohtaja Teija Kankaanpää .

Yara valmistaa lannoitteita, joiden tuottamisessa tarvitaan typpihappoa, koska se on kasveille välttämättömän typen raaka-aine. Typpihappotuotannossa puolestaan syntyy ilokaasua, joka on vahva kasvihuonekaasu.

Kansainvälisesti toimiva Yara on kehittänyt katalyyttiteknologian, jonka avulla ilokaasupäästöjä on mahdollista vähentää tehokkaasti. Katalyytti asennetaan typpihappotehtaan prosessikattilaan, jolloin se muuntaa haitallisen ilokaasun vaarattomaksi typeksi ja hapeksi.

– Uuteen kattilaan mahtuu enemmän katalyyttimassaa ja sen avulla saadaan vähennettyä tehtaan ilokaasupäästöjä 90 prosenttia entisestään. Päästövähennys näkyy heti käyttöönoton jälkeen, Kankaanpää lisää.

Suomessa Yara on vähentänyt lannoitetuotannon kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi reilun 10 vuoden aikana. Päästövähennys on pääosin saavutettu investoimalla Yaran katalyyttiteknologiaan.

Tämän lisäksi tehtailla panostetaan prosessilämmön laajempaan hyödyntämiseen ja selvitetään mahdollisuuksia korvata polttoöljy kaasumaisilla polttoaineilla.