Virret soivat Uudessa kirkossa–Club for Fiven kirkkokiertue saapuu Ukiin

0

A cappella -lauluyhtye Club for Five julkaisi syksyllä 2020 yhdeksännen studioalbuminsa Virret . Tuolloin 20-vuotisjuhlavuottaan viettänyt yhtye ei päässyt kiertämään suunnitellusti, mutta nyt Virret-kiertue pääsee kunnolla vauhtiin. Uuteenkaupunkiin Club for Five saapuu huhtikuun 26. päivä.

– Sen tiimoilta kierrettiin ensin muutama konsertti ja nyt jatketaan samalla teemalla. Levyn kappaleiden lisäksi kuullaan kevyempiä kappaleita, helppoa pop-musiikkia, joka ei ole hengellistä, kertoo baritoni Juha Viitala .

Vuosien varrella Club for Five on levyttänyt suomalaisia ja ulkomaalaisia rock- ja pop-kappaleita a cappella -tyyliin eli ilman säestystä pelkällä laulun voimalla. Hengelliset laulut ovat kuitenkin kuuluneet ohjelmaan jo vuodesta 2015 Hiljainen hetki -konserttien muodossa.

Yhtyeessä pohdittiin aikoinaan pitkään, miten kirkko ja sen akustiikka sopivat lauluyhtyeelle. Yhdistelmä paljastui kuitenkin toimivaksi.

– Sen jälkeen tuli kyselyjä, että voisiko kirkossa levyttää ja vihdoin päätimme tehdä levyn, Viitala kertaa.

Albumilta löytyvät muun muassa kaikille tutut sävelet Suvivirsi ja Suojelusenkeli sekä Tule kanssani, Herra Jeesus .

Club for Five kiersi kymmenkunta kirkkoa uuden levyn jälkeen ja lisäksi ohjelmassa oli muutamia muita konsertteja.

Koronapandemia on kuitenkin vaikeuttanut konsertointia, mutta nyt keikkakalenteriin on merkitty jo useampia esiintymisiä.

– Tuntuu hyvältä päästä yleisön eteen, sanoo Viitala.

Hän uskoo ja toivoo, että nyt päästään kiertämään Suomea normaalisti. Kevään konsertit alkoivat maaliskuun lopussa Lahdessa ja Tampereella Ilmavoimien Big Bandin kanssa.

Kahden hyvin erilaisen yhtyeen kohtaaminen oli Viitalan mukaan ilahduttavaa ja hauskaa.

Kirkkokiertue alkaa 21.4. Kouvolasta ja vie yhtyeen kymmeneen eri kirkkoon eteläisessä Suomessa. Kesällä edessä on ainakin Naantalin musiikkijuhlat sekä muita kesätapahtumia.

– Syksyä rakennetaan pikku hiljaa ja jokavuotisia joulukonsertteja sovitaan jo nyt, Viitala sanoo.

Viitalan lisäksi lauluyhtyeeseen kuuluvat sopraano Maija Sariola , tenori Jouni Kannisto , basso Tuukka Haapaniemi ja tänä vuonna ryhmään liittynyt altto Saima Haapanen .

– Itse olen liittynyt bändiin vuonna 2011, kertoo Viitala jonkin verran vuosien varrella eläneestä kokoonpanosta. Kannisto ja Haapaniemi ovat olleet mukana jo vuodesta 2000 lähtien.

Uusikaupunki ei ole Viitalalle kovinkaan tuttu konserttikaupunki. Yhtye esiintyi Crusell-viikolla jo vuonna 2005 ja sen piti olla mukana myös vuonna 2020, mutta korona perui konsertin.

Vakka-Suomessa yhtye ehti käydä Virret-kiertueellaan Taivassalon kirkossa syksyllä 2020 ja vuotta aiemmin Club for Five esiintyi Kustaa Hiekka -viikolla Laitilassa.

Taivassalon kirkossa Club for Five on esiintynyt kahdesti.

– Suomi on täynnä upeita kirkkoja. On hämmästyttävää, että pienillä paikkakunnilla on vaikuttavia, yli 100-vuotiaita kirkkoja, Viitala ihastelee.

Erityisesti vanhat kivikirkot ovat tehneet Viitalaan vaikutuksen.

– Esiintymisen kannalta kivikirkon jälkikaiku luo akustiikan, joka kuuluu kauimmaisille penkkiriveille. Usein oikein hämmästyy siitä akustiikasta.

Toisaalta hän muistuttaa, että myös puukirkoissa on oma tunnelmansa, joka on ollut aistittavissa jo vuosikymmenten ja -satojen ajan. Crusell-viikolla Club for Five esiintyi vuonna 2005 Vanhassa kirkossa.

Club for Five: Virret 2022 -konsertti Uudenkaupungin Uudessa kirkossa tiistaina 26.4. kello 18 alkaen.