Yleinen maskisuositus poistui – Maskia voi yhä oman harkintansa mukaan käyttää

0
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ilmoitti tänään perjantaina yleisen maskisuosituksen päättämisestä.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti tänään, että se luopuu yleisestä maskisuosituksesta. Päätös on aiemman Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) päätöksen mukainen.

THL poisti yleisen maskisuosituksen Suomessa jo aiemmin lukuun ottamatta kolmea tilannetta. Maskia on suositeltavaa käyttää julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, kun hakeudutaan koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin.

Maskia on suositeltavaa käyttää, jos on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä. Maskisuositus on voimassa myös silloin, jos tietää altistuneensa koronavirukselle ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Maskin käyttöä suositellaan Varsinais-Suomessa kuitenkin edelleen henkilökunnalle ja vierailijoille seuraavissa paikoissa: terveydenhuollon kaikissa toimipisteissä (sairaalat, terveyskeskukset, vastaanotot), ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa, vammaispalveluiden hoitoyksiköissä, iäkkäiden ja riskiryhmään kuuluvien laitos- ja kotihoidossa sekä tarvittaessa myös sosiaalityössä.

– Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Erityisesti rokottamattomien sekä niiden, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista huolimatta kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, Turun yliopistollisen keskussairaalan infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Työpaikoilla voi olla edelleen työnantajan tarkempia ohjeistuksia ja niistä päättää työnantaja.