Äitienpäivänä keväistä iloa – rasteille suunnisti 280 osanottajaa

0
Merja Artiolan perheryhmä ja oikealla Masalan iso tiimi lähdössä äitienpäivän valokuvasuunnistukseen. VaRan toimitsijoina Päivi Miettinen ja Inkeri Pietilä.

Äitienpäivän valokuvasuunnistuksen rasteja haettiin monen sukupolven voimin. Suunnistaminen kevään suurena juhlapäivänä on monille jo vuosikymmenten perinne. Vakka-Rastin tilaisuus Uudessakaupungissa on toteutettu nyt 42 kertaa.

– Olin mukana ensimmäisessä valokuvasuunnistuksessa vuonna 1979, silloin vielä oman äitini kanssa. Todella paljon oli silloin ihmisiä liikkeellä, kertoi kalantilainen Päivi Virtanen .

Hänelle tuon avauksen jälkeen tulikin osallistumisessa pelkkiä välivuosia, mutta nyt kuljettiin rasteille kimpassa uuden sukupolven kanssa.

Aurinkoisen päivän kävelyssä mukana oli tytär Laura Leppilahti ja pyörällä kulkuaan vauhdittanut neljävuotias Vilho Leppilahti . Pikkusisko Eevi , kahdeksan kuukautta, sai rattaissa rastien etsinnän keinuttelussa varmaan mukavat päiväunet.

Uusikaupunkilainen Masalan tiimiksi nimetty yhdeksän hengen ryhmä kiersi rastit pyöräillen. Nyt oltiin kuulemma liikkeellä vähän vajaamiehisenä, kun yleensä ryhmään kuuluu 14 henkeä. Kolmen sukupolven voimin suunnisteltiin.

Masalan tiimi oli hyvin reippailun hengessä mukana, kun parhaillaan on menossa valtakunnallinen pyöräilyviikko. Ja sattumoisin sunnuntai oli nimetty juurikin perhepyöräilyn päiväksi.

Metsien kuntorasteja ahkerasti etsivä Tapani Leppilahti oli liikkeellä myös pyhänä, kuten melkein kaikkina muinakin valokuvasuunnistuksen kertoina. Pari edellistä vuotta oli paussia koronan takia ja nyt saatiin 42. kerta perinteeseen.

– Onhan tämä nyt kumma, kun kaikki illat täytän ristikoita, mutta nyt en vaan rastien kirjaimista löydä vastausta, hymyili Marja-Terttu Leppilahti ratkaisukortti kädessään. Tyttärenpoika Iisak Vainiohan se sitten keksi, järjestäjien pienestä vinkistä, että se oikea sana oli: kevätiloa!

Kiertomatkaksi rasteille taisi tulla noin kuusi kilometriä, mutkitteluista pyöräteillä tietysti riippuen. Yleisesti paikat olivat kaupunkilaisille tuttuja. Vaikeimpia olivat kulttuurihistoriallinen kohde Itäisellä Viertotiellä ja rastipaikka Itäpuisto-osoitekyltin lähellä.

Äitienpäivän useinkin tiiviiseen ohjelmaan sai valokuvasuunnistuksen sopimaan 280 liikkujaa. Aika paljon oli mukana ensikertalaisia, kuin aistimassa näinä päivinä vehreyteen puhkeavaa maisemaa.

Joissain kohdin rataa kylmä tuuli vielä värisytti osanottajia, kuten merenrantakaupungissa joskus on taipumuksena. Pakkahuoneenrannassa järjestelyjä hoitivat VaRan äidit, Päivi Miettinen ja Inkeri Pietilä .

Veijo Viitanen