Aluehallituksessa läpi: Hyvinvointialue jaetaan muutosvaiheessa kahdeksaan alueeseen

0
U-sote toimii ainakin muutosvaiheessa yhteistyössä Laitilan ja perusturvakuntayhtymä Akselin sote-hallinnon kanssa.

Aluehallitus hyväksyi vuoden alussa aloittavalle hyvinvointialueelle hallinnollisen organisaatiorakenteen kokouksessaan perjantaina 13.5. Nyt päätetyssä kokonaisuudessa on kyse toiminnan ja talouden rakenteista – asiakaspalveluja ei uudisteta vielä tässä vaiheessa.

Palveluverkko eli käytännössä sote-palvelujen toimipisteet eivät muutu nyt tai vielä vuoden 2023 alussa. Varsinaissuomalaisille näkyviä muutoksia sote-palveluissa valmistellaan huolellisesti ja niistä tehdään aikanaan erilliset päätökset.

– Käytännössä kaikki varsinaissuomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut löytävät vuoden vaihduttua sieltä mistä nytkin, kertoo aluehallituksen puheenjohtaja Sanna Vauranoja.

Nyt hyväksytyssä organisaatiossa tulevaan hyvinvointialueeseen yhdistetään yli 30 varsinaissuomalaisen kunnan ja sote-organisaation hallintorakenteet ja johtamisjärjestelmä. Monen rinnakkaisen toiminta-, talous- ja hallintomallin sijaan sote-asioita johdetaan jatkossa yhdessä linjassa.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle siirtyy kaikkiaan noin 23 000 työntekijää. Useimpien työpaikan sijainti ja työtehtävä säilyvät vuodenvaihteessa samana kuin nykyisinkin.

Aluehallitus päätti, että muutosvaiheessa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen taloutta ja toimintaa johdetaan jaettuna kahdeksan alueen kokonaisuuksiksi. Alueet ovat:

  • Vakka-Suomi: Uusikaupunki, Laitila, Vehmaa, Taivassalo, Pyhäranta, Kustavi, Mynämäki, Nousiainen, Masku
  • Loimaan seutu: Loimaa, Pöytyä, Aura, Oripää, Lieto, Marttila, Koski tl
  • Itäinen Turun seutu: Kaarina, Paimio-Sauvo
  • Turunmaa: Kemiönsaari, Parainen, Åbo
  • Läntinen Turun seutu: Naantali, Raisio, Rusko
  • Salon seutu: Salo, Somero
  • Turku, eteläinen
  • Turku, pohjoinen

– Asukkaat voivat edelleen käyttää sote-palveluja koko Varsinais-Suomessa. Aluejako ei määritä sitä, missä sote-palveluja tarjotaan, vaan ovat hyvinvointialueen sisäistä organisoitumista, Vauranoja selventää.

Aluehallitus äänesti sote-aluejaosta. Jouni Mutasen (kesk.) esitys Niina Alhon (sd.) ja Nina Söderlundin (vas.) kannattamana voitti äänin 8-7. Muutetun esityksen mukaan Härkätie siirrettiin Loimaan seutuun ja Akseli Vakka-Suomeen.

Alueellisen jaon on tarkoitus sujuvoittaa ja tukea muutosjohtamista sote-palveluissa ja ikääntyneiden palveluissa. Nyt päätetty muutosvaiheen alueellinen hallintomalli ei linjaa palvelujen sijaintia, vaan niistä tehdään aikanaan erilliset päätökset.

Sote-palveluihin tulee käyttäjille näkyviä muutoksia sen jälkeen, kun palvelustrategiasta ja palveluverkosta on päätetty ja niiden toimeenpano etenee. Palvelustrategia on lakisääteinen. Siinä määritellään, mitä palveluja, kenelle, miten ja kuka tuottaa. Palveluverkostossa kuvataan, mistä näitä palveluja saa. Näiden asioiden valmistelu alkaa syksyllä, ja päätöksiä tehdään vasta huolellisen valmistelun jälkeen. Muun muassa palveluverkkoon ei ole odotettavissa merkittäviä muutoksia siirtymävaiheessa 2023.

Sote-uudistuksen keskeisenä tavoitteena on yhdenvertaiset ja toimivat palvelut. Tästä syystä esimerkiksi asiakasmaksuja pyritään Varsinais-Suomessa yhdenmukaistamaan. Asiakasmaksujen yhtenäistämisestä aluehallinnossa tehdään päätöksiä ennen vuotta 2023.