Eläinlääkärin vastaanottopisteiden vähentämistä suunnitellaan

0

Uudenkaupungin alla toimivan ympäristöterveydenhuollon yksiköitä on tällä hetkellä viidessä eri toimipisteessä, joista neljässä on varusteltu eläinlääkärin vastaanotto ja Kalantitalossa toimintotiloja. Laitilan, Vehmaan ja Uudenkaupungin vastaanottojen varustelu on hyvin yksinkertainen. Mynämäen eläinlääkärivastaanotto on puolestaan varusteltu korkeatasoisemmin ja pääasiassa yksikön rahoilla.

Ympäristöterveydenhuollon johtajan Kaisa Nivolan mukaan Uudenkaupungin ja Vehmaan yksiköiden käyttöaste on viime aikoina ollut vähäistä, joten yhdistäminen olisi järkevää.

Lakisääteisen tason edellyttämä toimipisteverkosto olisi mahdollista toteuttaa alueelle kahdella vastaanotolla, siten, että toinen olisi Mynämäessä ja toinen jossakin Uudenkaupungin tai Laitilan alueella. Jos jokin kunta haluaa lisäksi säilyttää oman toimipisteensä, olisi se lakisääteisen tason ylittävää palvelutarjontaa, jonka kustannuksista kunta vastaisi itse.

Tiistaina kokoontunut ympäristöterveydenhuollon lautakunta ehdottaa yksimielisesti, että Uudenkaupungin ja Vehmaan eläinlääkärin vastaanottojen vuokrasopimukset irtisanotaan ja toiminnat yhdistetään Kalantitaloon. Sama tehdään myös Laitilan vastaanotolle, mikäli Laitila niin haluaa.

Kalantitalossa sijaitsee jo terveysvalvonnan ja sen johdon toimipiste. Kalantitalon katutasossa olisi toimintaan sopivaa tilaa 2–3 eläinlääkärin vastaanotolle. Kalantitalon omistaja Männäistentori ry kunnostaisi kustannuksellaan säädösten edellyttämät kunnaneläinlääkärin vastaanottotilat ja vuokraa ne yksikön käyttöön. Lautakunta ehdottaa muutosta Uudenkaupungin ympäristöterveydenhuollon seudullisen yksikön kunnille.

Lautakunnan pöytäkirjaan merkittiin myös, että Kustavin, Lokalahden, Taivassalon ja Vehmaan MTK-tuottajayhdistykset jättivät oman kannanottonsa toimipisteiden mahdolliseen yhdistämiseen. Yhdistykset vastustavat Vehmaan eläinlääkärin toimipisteen lopettamista, koska se sijaitsee keskellä vahvaa kotieläintalousaluetta.

Yhdistykset huomauttavat, että todelliset kustannussäästöt syntyisivät kaikkien alueen eläinlääkäripalveluiden siirrosta Vehmaalle.

– Se sijaitsisi kartasta katsottuna täydellisesti eläinlääkäripalveluja tarjoavan alueen keskellä, kannanotossa todetaan.