Hymypatsaiden perinne jatkuu

0
Hymypatsaita on jaettu kouluissa jo vuosikymmeniä. Kuvan patsas on vuodelta 1964.

Koulujen päättäjäisissä on Suomessa jaettu Hymypatsaita jo vuodesta 1954 lähtien. Hymypatsaiden arvostus on säilynyt, sillä stipendeistä poiketen hymypatsaan saaja on oman luokan oppilaiden äänestyksellä valittu ”hyvä tyyppi”.

Kriteerit ovat rehtiys, reiluus, kunnon kaveruus ja hyvää ilmapiiriä luovat ominaisuudet. Niinpä vanhemmatkin ovat ylpeitä tästä lapsensa luokkatovereiltaan saamasta arvostuksesta. Aluksi patsas oli ”Hymypoika”, mutta kohta tehtiin patsaalle myös tyttöhahmo.

Viime aikoina on kehitelty myös Hymypatsas ilman sukupuolipiirteitä. Uudenkaupungin koulujen kevätjuhlissa jaetut patsaat ovat olleet aiemmin LC Uudenkaupungin lahjoituksia. Tästä keväästä lähtien lahjoittajana on LC Uusikaupunki/Merettaret.

Koulut ovat hankkineet myös itse Hymypatsaita, jotta useammilla luokilla voidaan kiittää oman luokan oppilasta hyvästä kaveruudesta.

LC Uki/Merettaret ovat esittäneet kouluille toivomuksen, että kouluissa Hymypojat ja -tytöt jaettaisiin 3. luokan oppilaille, koska siinä iässä oppilaan sosiaaliset taidot ovat jo kehittyneet niin, että vaikuttamis- ja arvostelukriteerit ovat koululaisilla hallussa.

Hymypatsaan sukupuolella ei ole niin väliä, vaan luokan äänestystulos ratkaisee, ketkä patsaan saavat.