Irina ryhtyi laatuparfyymien maahantuojaksi–Aloittelevat yrittäjät saivat ohjausta coworking-tila Messissä

0
Irina Kharchenko (vas.) on perustamassa uutta yritystä. Hän on testannut liikeideaansa Messin tiloissa, tukena on ollut projektipäällikkö Jaana Suksi.

– Halusin hyvältä tuoksuvan ja laadukkaan parfyymin, joka on myös turvallinen, koska olen äiti, Irina Kharchenko kertoo, miten hän kiinnostui hajuvesistä.

Kharchenkon perhe muutti Ukrainasta kolme vuotta sitten Suomeen. Mies työllistyi autotehtaalle ja Irina oli viisivuotiaan lapsen kanssa kotona. Äidillä oli aikaa myös omalle harrastukselle ja hän alkoi kiinnostua enemmänkin hajuvesistä.

Kharchenko alkoi selvittää, mistä löytyisi laadukkaita ja turvallisia hajuvesiä. Sopivia tuotteita löytyi Ranskasta ja Italiasta. Hän testautti parfyymeja naisystävilleen ja siitä ajatus yritystoiminnasta vähitellen lähti.

Nyt Irina Kharchenko on ollut viime vuoden syksystä alkaen muutaman tunnin viikossa coworking-tila Messissä. Hän on esitellyt tuotteitaan Messin tiloissa, samalla oppinut suomen kieltä, kun tilassa on muitakin yrittäjiä sekä saanut myös tukea yrityksen perustamiseen.

– Juuri suunnittelimme yritykselle logoa ja naapurihuoneesta hän saa apua nettisivujen rakentamiseen, kun naapurissa sattuu olemaan it-alan osaaja. Juuri tästä syystä tällaiset coworking-tilat ovat hyvin toimivat. Eri alojen osaajat auttavat toisiaan, projektipäällikkö Jaana Suksi sanoo.

Kharchenkon liikeideana on myydä asiakkaalle ensin kokeilunäyte ja tilata sitten asiakkaalle isompi pullo tuotetta, jos parfyymi on miellyttänyt käyttäjää. Hän uskoo, että asiakas on valmis tilaamaan kalliimmankin tuotteen, mikäli se on laadukas.

Tuotemerkit ovat huippuhotellien ja miljonäärien käytössä, mistään market-tuotteista ei siis ole kyse. Irina Kharchenko laatii parhaillaan yritykselleen liiketoimintasuunnitelmaa. Vaikka yrityksen kotipaikaksi tulee Uusikaupunki, markkinat ovat globaalit.

– Nettikaupan asiakas voi olla mistä päin maailmaa tahansa, Kharchenko sanoo.

Irina Kharchenko on opetellut sinnikkäästi suomen kieltä ja puhuu suomea jo melko hyvin. Jaana Suksi arvelee, että vieraskielisten aloittavien yrittäjien on helppo tulla Messiin, kun siellä puhutaan myös englantia. Väki on kansainvälistä.

– Mutta olen itsekin terästäytynyt ja puhun enemmän suomea, koska tänne muuttaneet haluavat oppia kielen, Jaana Suksi sanoo.

Coworking-tila Messissä järjestettiin keskiviikkona aloitteleville yrittäjille opastuspäivä. Tilassa oli muun muassa Finnveran, Elyn, Team Finlandin, Ukipoliksen, Turku Business Regionin, Leader Ravakan, Winnovan, Kauppakamarin, Yrityskummien ja Uusyrityskeskuksen infopisteet. Tilaisuuden järjesti Solmu-hanke, jota rahoittaa Varsinais-Suomen liitto sekä Uudenkaupungin kaupunki. Hankkeen tehtävänä on kehittää coworking-tila Messin toimintoja.