Juniorikoripallossa menestyksekäs kausi

0
Korihaiden juniorikausi oli menestyksekäs, josta kertoo mm. MU19-joukkueen mestaruus valtakunnallisessa I-divisioonassa.

Viikonloppuna päättyi virallisesti kausi 2021–22 Korihaiden junioritoiminnassa, kun viimeinenkin juniorijoukkue päätti kautensa sarjassa.

Viime syksynä Korihaissa tehtiin pieni organisaatiomuutos, jossa virallinen juniorijaosto käytännössä lopetettiin, mutta seuran johtokuntaan nimettiin Petri Viherä, Marko Arvonen ja Ida Arola junioritiimin jäseniksi. Uudistus on Viherän ja Arvosen mielestä helpottanut yhteistyötä seuran sisällä.

– Aikaisemmin me puuhailimme omia juttuja ja ne eivät välttämättä silloin edenneet pitkälle. Nyt meillä on suora yhteys johtokuntaan ja tuomme siellä junioreiden asioita esille, Viherä kertoo.

Vaikka junioritiimissä on vähemmän ihmisiä, mitä jaostossa olisi, Viherä ja Arvonen arvioivat, että enemmän nyt ollaan saatu aikaiseksi, kuin mitä jaoston aikana.

– Ensivuodeksi on jo jotain kehityskohteita tällä saralla, esimerkiksi yritämme saada joukkueenjohtajat mukaan vahvemmin meidän kolmen avuksi, Arvonen toteaa.

Junioritiimi on tällä hetkellä tyytyväinen seuran junioripuoleen. Kokonaisjäsenmäärä on kahdensadan jäsenen paikkeilla, mikä on noussut viime kaudesta. Iso syy tähän on lasten koripallokerhot, joita entinen Korihaiden pelaaja Marko Vehniäinen on vetänyt.

– Parhaimmillaan 40 lasta ilmoittautui mukaan kerhoon. Meillä oli viime kesänä hyvä tempaus teematorilla, jolloin saimme houkuteltua lapsia mukaan, Arvonen iloitsee.

Joukkueiden harrastajamäärät ovat suuria nuoremmissa ikäluokissa, mutta määrät vähenevät vanhempia ikäluokkia kohden. Viherä kertookin, että muutaman vanhemman ikäluokkajoukkueen kasaaminen on vaikeaa.

– Kerhoja pyrimme järjestämään myös jatkossakin, jotta saamme harrastajamääriä yleisesti kasvamaan. Ensi vuodeksi on suunnitteilla mm. koripalloilullista iltapäivätoimintaa kouluihin ja yläkouluun koripallokurssi, jossa voi harjoitella aamuisin, Viherä paljastaa.

Menestystä juniorijoukkueet saavuttivat laajalla rintamalla. U19-ikäluokka voitti sunnuntaina valtakunnallisen I-divisioonan mestaruuden. Junioritiimin selkeä tahtotila onkin, että seurassa pelaisi joukkueita valtakunnallisella tasolla. Lisäksi oman aluesarjansa voittivat MU16, MU14 ja MU10. Pronssia saavutti MU13.

Tyttöpuolella WU19 osallistui naisten II-divisioonan ensimmäisenä joukkueena Korihaiden seurahistoriassa sijoittuen sarjassa kuudenneksi. WU13 sijoittui sarjansa kärkikolmikkoon.

Henkilökohtaisella puolella lähialueen joukkueissa Ami Hyvönen voitti 15-vuotiaiden SM-kultaa, Viljami Arvonen 17-vuotiaiden SM-hopeaa ja Seve Korpijärvi 14-vuotiaiden SM-hopeaa. MU10-sarjassa Akseli Jalonen palkittiin läntisen alueen parhaimpana pelaajan.

– Hienoa myös nähdä omia pelaajia Koripalloliiton Susi All Stars -leireillä ja maajoukkueleireillä, Viherä kehaisi.

Korihaissa on pitkin viime kautta suunniteltu yhteistyötä raumalaisen Rauma Basketin kanssa. Tarkoitus olisi yhdistää joukkueita varsinkin vanhempien ikäluokkien kanssa.

Ajatuksena oli jo aloittaa virallinen yhteistyö menneen kauden aikana, mutta erinäisten syiden takia, yhteistyötä ei päästy aloittamaan muuta kuin MU19-joukkueen kanssa. Kesän kynnyksellä seuroissa on käyty kyselyjä eri joukkueiden kiinnostuksista yhdistyä, ja vastaukset ovat pääosin olleet myönteisiä.

– Hyvänä esimerkkinä toimii MU19-joukkue. Mestaruutta saatikka kokonaista joukkuetta ei olisi tullut ilman seurojen yhteistyötä, joukkueen päävalmentajanakin toimiva Arvonen kiittelee.

Kesän ajan juniorijoukkueet harjoittelevat omatoimisesti sekä ohjatusti. Junioritiimi harmittelee sitä, että muutama ikäluokka jää todennäköisesti ilman joukkuetta. Arvonen kertoo, että ensi kaudeksi olisi suunnitteilla uusi salivuoro, jossa jo lopettaneet juniorit tai ilman joukkuetta jääneet voisivat harjoitella ja pelailla omatoimisesti rennolla mielellä.

– Sellaista palautetta on tullut, että olisi kiva päästä ihan vain heittelemään. Sieltä voisi joku lopettanut pelaaja uudestaan innostua tai ryhtyä valmentajaksi.

Arvonen ja Blomqvist vuoden junioripelaajat

Juniorit viettivät tiistaina päättäjäisiään Pohitullissa ensimmäistä kertaa sitten koronapandemian alun. Tilaisuudessa vedettiin yhteen mennyt kausi ja palkittiin menestyneimmät pelaajat ja taustahenkilöt.

Vuoden junioripelaajiksi valittiin vanhemmista ikäluokista Viljami Arvonen ja Ellen Blomqvist. Harrin maljan, eli A-junioreiden tarkimman vapaaheittäjän palkinnon, pokkasi Akseli Arvonen. Vuoden valmentaja oli WU19-joukkueen valmentaja Timo Korpijärvi. Seuratyöntekijäksi palkittiin monessa joukkueessa vaikuttanut Minna Paavola. Uutena palkintona junioritiimi palkitsi vuoden erotuomaritulokkaana Eemeli Sappisen.

Juniorijoukkueista palkittiin joukkueen MVP ja kehittynein pelaaja. Joukkueiden MVP-pystit pokkasivat Akseli Jalonen, Eero Saaristo, Iida Lalla, Onni Jortikka, Ellen Wahlbäck , Timofey Polskiy, Eemeli Sappinen, Akseli Arvonen ja Essi Wahlbäck.

Kehittyneimpinä pelaajina palkittiin puolestaan Anselmi Sjöberg, Väinö Ruonakoski, Asande Kuopila, Semo Gustafsson, Anni Hotanen, Jaro Nurminen, Samuel Laaksonen, Aarni Halonen ja Venla Aitta.