Kaksi lehtikirjoitusta

0

Uudenkaupungin Sanomissa lauantaina 14.6. oli kaksi kirjoitusta, jotka liittyvät toisaalta historiaan, toisaalta tämän päivän tilanteeseen.

Reijo Virtanen kertoi omista kokemuksistaan yhtenä noin 55 000:sta sotaorvosta. Tunsin Reijon jo nuorena naapurin poikana, näistä sotaorpoasioista ei vaan siihen aikaan juuri puhuttu. Vasta sotaveteraaneista kertovasta kirjasta olen löytänyt tiedon, että kaksi luokkatoveriani oli sotaorpoja.

Mistä Johannes Yrttiaho on sitten saanut näkemyksensä? Joka tapauksessa hänen kirjoituksensa otsikko ”Liittoutumattomuus tuo vakautta” vaikuttaa tänä päivänä absurdilta kolmatta kuukautta jatkunutta, siviileihinkin voimakkaasti kohdistunutta kaiken tuhoavaa sotaa ajatellen.

Naapurimaan presidentti on tosin sanonut, että Suomen Nato-päätös olisi virhe, Venäjän taholta Suomella ei ole mitään vaaraa. Sama mies kaipaa kuitenkin Neuvostoliiton suuruutta ja jopa vuoden 1917 rajoja.

Petteri Orpo siteerasi puheenvuorossaan kenraali Adolf Ehrnroothin sanoja, joissa hän toivoi, ettei Suomi kohtaisi tulevaisuudessa vihollista enää yksin. Uskon, että ilman Natoa vastaavat toimet olisi käynnistetty jo ajat sitten Baltian maissa.

Mitä enemmän olen historiaa ja varsinkin sotien historiaa lukenut, sitä enemmän olen oppinut arvostamaan sotaveteraaneja ja lottia. Reijo Virtasen kirjoituksen mukaan ainakin 90 000 miestä menetti henkensä, tästä sotaorvot joutuivat tahtomattaan myös kärsimään.

Viime aikojen tapahtumat ovat avanneet myös muidenkin silmiä. Toivokaamme, että kaikki sujuu hyvin.

Tapani Caselius