Kalannin hammashoitola siirtyy keskushammashoitolaan – Syynä vanhojen tilojen puutteet ja rekrytointiongelmat

0
Esimerkiksi suuhygienistejä ja hammaslääkäreitä siirtyy kaupungilta hyvinvointialueelle.

Kalannin hammashoitolan toiminta siirretään Mörnen läheisyyteen keskushammashoitolaan kesäkuun alusta alkaen. Kalannin hammashoitolan yhdistämistä keskushammashoitolaan on kaupungissa suunniteltu jo vuodesta 2015.

Nyt keskushammashoitola toimii kunnostetuissa niin sanotun vihreän talon tiloissa ja sinne on varattu kaapistot ja huoneet Kalannin hammashoitolalle.

– Muutto tai remontti on nyt ajankohtainen, koska Kalannin hammashoitola on remontoitava, jos sitä aiotaan vastaisuudessa käyttää, johtava terveyskeskushammaslääkäri Pälvi Niemi toteaa tällä viikolla kokoontuneen terveyslautakunnan esittelytekstissä.

Kalannin hammashoitolan nykytiloissa nousee kesäisin lämpötila yli 30 asteeseen, jolloin hammashoidossa käytettävien aineiden käyttöominaisuudet muuttuvat. Niemen mukaan Kalannin hammashoitolan varasto on apteekkitavaroille liian lämmin myös talvella.

– Työnteko muuttuu mahdottomaksi liian kuumassa. Tämän vuoksi Kalannin hammashoitolan työntekijät ovat jo vuosia siirtyneet keskushammashoitolaan kesäksi. Lisäksi Kalannin ilmanvaihto ei täytä hammashoidon ilmanvaihdon nykyvaatimuksia haihtuviin kemikaaleihin liittyen. Hoitolaa vaivaa kesäisin myös kärpäsongelma, joka on hygieniakysymys, Niemi lisää.

Kalannin hammashoitolaan tulisi päivittää hälytysjärjestelmä ja ovikamera. Lisäksi tilojen kaapistot ovat hajoamassa, sinne pitäisi hankkia sähköpöydät ja tiloihin tulisi tehdä muutakin pintaremonttia. Mittavaan remonttiin ei ole varattu rahoja tämän vuoden suun terveydenhuollon talousarvioon.

– Tällä hetkellä maksamme vuokraa sekä Kalannin hammashoitolan tiloista että keskushammashoitolan Kalannin toimintaa käyttämättömän odottavista tiloista, Niemi huomauttaa.

Niemen mukaan Kalannin hammashoitolassa työskentelee tällä hetkellä yksi osa-aikainen hammashoitajan ja hammaslääkärin muodostama työpari.

– Kokopäiväinen pari irtisanoutui ja työntekijöitä on vaikeaa saada pienin hoitoloihin, koska hoitaja tekee välinehuollon, tilaukset ja postitukset muun työnsä ohella, Niemi summaa.

Niemi korostaa, että hammashoitajan sairastuessa välinehuollon osaavia sijaisia on ollut liki mahdotonta saada.

– Tämän takia on jouduttu pääsääntöisesti siirtämään päivän potilaat. Suuremmassa yksikössä henkilökunnan liikuteltavuus on toimivampaa sijaisuustilanteissa, Niemi perustelee.

Päätöksen Kalannin hammashoitolan toiminnan siirtämisestä teki tällä viikolla kokoontunut terveyslautakunta.