Kauhumatka Kelan välityksellä

0

Matka alkoi Uudenkaupungin päivystyksestä, jossa oli hyvä palvelu. Lähtiessä oli kuumetta yli 39 astetta.

Vuoteesta minut avustettiin pyörätuoliin istumaan. Kun minut oli työnnetty auton sisään, tunsin kipua istumalihaksissa. Kysyin kuljettajalta voisinko vaihtaa autonpenkkiin istumaan, jos siinä olisi parempi istua. Pyyntöni oli turhaa. Istu siinä. Siinä on hyvä istua. Auto tuntui kylmältä.

Sain otettua muovikassista puseron, minkä laitoin rinnan päälle. Jokaikinen kuoppa ja routaheitot tuntuivat erittäin kipeältä istumalihaksissa. Laitilassa ilmoitin kuljettajalle, että jalkani palelevat. Kuljettaja ilmoitti, että olemme Laitilassa.

Ennen Mynämäkeä minulla oli kylmän väristyksiä. Kuljettaja ei kuullut tai ei reagoinut asiaan. Matka jatkui ja jokainen kuoppa ja routaheitto tuntuivat kipeältä. Maskun jälkeen ennen Raisiota ilmoitin kuljettajalle, etten voi enää istua, kipu on niin voimakasta.

Istuin tuntui puupenkiltä. Matka jatkui. Raisiossa ilmoitin kuljettajalle, etten voi enää istua penkillä. Yritän siirtyä lattialle polviasentoon. Kuljettaja sanoi, että olemme melkein perillä. Kovasta kuumeesta johtuen en kyennyt olemaan polvillani, vaan kaaduin oikelle kyljelleni lattialle.

Tästä alkoi loppumatkan kauhut. Sain vasemmalla kädelläni kiinni penkin jalkaraudasta. Vähitellen luijasin eteenpäin niin, että pääni oli penkin jalkarautojen välissä pääni kiinni väliseinässä. Ajoittain tuntui, että taju lähtee. Auto pysähtyi sairaala-alueella.

Kuljettaja aukaisi sivuoven ja käski nousta istumaan. Vastasin hänelle, etten pysty liikuttamaan jalkojani. Sen jälkeen hän alkoi pyytää 25 euroa kuljetuksesta. Vastasin hänelle, että maksan luottokortilla. Kukkaro on puseron taskussa. Sen jälkeen hän avasi takaoven ilmeisesti etsiäkseen kukkaroa. Hän tulee takaisin etuoven kohdalle.

Ilmoitin hänelle, että tarvitaan kaksi henkilöä nostamaan minut tästä pois. Kuljettaja sulki oven. Matka jatkui määränpäähän. Palelluin tässä vaiheessa niin voimakkaasti, että vapisin kauttaaltaan. Minulla oli ylävartalossa vain sairaalan paita. Lattiatasolla oli erittäin kylmä ilmavirta.

Kuljettaja oli ilmeisesti käynyt sisällä. Hän tuli auton viereen. Aukaisi oven ja ilmoitti, että talonmies tulee nostamaan minut pois. Talonmies ja naishenkilö tulivat auton viereen. Totesivat, että pitää hakea vuode. Oli suuri helpotus, kun he nostivat minut pois tästä rotanloukusta.

Vuoteessa huomasin, että kuljettajalla oli minun kukkaroni, josta hän oli levittänyt kaikki kortit etupenkille löytääkseen pankkikortin. Kun hän löysi pankkikortin, kuljettaja syötti kortin maksuvälineeseen. Palelluin ja vapisin niin kovasti, etten pystynyt numeroa painamaan. Sen jälkeen kuljettaja tiedusteli postiosoitettani.

Palelin niin kovasti, etten pystynyt heti vastaamaan. Sitten kuljettaja pyysi numeroa, että hän ottaa maksun kortilta. Maksun saatuaan hän alkoi penkiltä latomaan kortteja kukkaroon. Sen jälkeen hän heitti kukkaron ja pankkikortin erikseen vuoteelle. Tämä kaikki tuntui ikuisuudelta, koska palelin niin kovin.

Päästyäni sairaalaan, tunsin, että nyt olen turvassa.

Arvosanat 0-10: Auto rämisi ja sälisi ja hyppi, mistä voin antaa arvoksi 4. Kuljettajan kohdalla se on pelkkä 0.

HJS Laaksonen

 

VASTINE:

HJS Laaksonen kertoi Kela-taksimatkastaan Uudenkaupungin päivystyksestä sairaalaan (Uudenkaupungin Sanomat Mielipide 3.5.).

Kuvauksen mukainen palvelutapahtuma kuulostaa erittäin valitettavalta.

Taksi Helsinki aloitti Kela-taksimatkojen välityksen 1.1.2022 Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon sekä Lapin maakuntien alueilla. Asiakkaalla on mahdollista valita jokaisessa maakunnassa kahdesta palveluntuottajasta se, jolta Kelan korvaama matka tilataan.

Taksi Helsinki vastaa osaltaan siitä, että kaikki siltä tilatut suorakorvausmatkat hoidetaan tilauksen mukaisesti tarkoitukseen sopivalla kulkuneuvolla.

Asiakkaan kuvauksen perusteella vaikuttaisi siltä, että terveydenhuollon yksiköstä kyytiä varten tilattu kulkuneuvo ei ole ollut tarkoituksenmukainen vaihtoehto asiakkaan sen hetkiseen terveydentilaan. Taksi Helsinki välittää myös esimerkiksi paarikuljetuksia, mikäli terveydenhuolto arvioi, että asiakkaan terveydentila ei salli tavallisessa taksissa matkustamista. Lisäksi asiakkaan turvallisuuden tunnetta olisi voinut lisätä myös mahdollisen saattajan mukanaolo.

Kaikki Kela-taksikyytejä ajavat kuljettajamme ovat suorittaneet erillisen Kela-kuljettajakoulutuksen. Kuljettajan tulee käyttäytyä asiakasta kohtaan asiallisesti ja kohteliaasti ja ottaa huomioon asiakkaan erityiset tarpeet, toki myös turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Kuljettajan tulee myös huomioida asiakkaan terveydentilan edellyttämä tarve esimerkiksi normaalia hitaammalle ajolle.

Olemme erittäin pahoillamme tapauksesta ja kirjoittajalle aiheutuneesta turvattomuuden tunteesta johtuen hänen kokemastaan epäonnistuneesta Kela-taksikuljetuksesta. Olemme käyneet palvelutapahtuman kulun yksityiskohtaisesti läpi kyseessä olleen kuljettajan kanssa.

Taksi Helsingille on tärkeää aina varmistaa asiakkaillemme tarjoamiemme taksipalveluiden laatu, turvallisuus ja saatavuus.

Tuija Aaltonen

projektipäällikkö / julkiset palvelut

Taksi Helsinki Oy