Kaupungin alkuvuoden talous sujunut suunnitellusti– Mielenterveyspalveluihin lisämääräraha

0

Kaupungin taloutta on aiemmin seurattu kaupunginhallitus ja -valtuustotasolla neljän kuukauden välein, mutta tämän vuoden alusta alkaen on otettu käyttöön tiheämpi eli kolmen kuukauden seuranta.

Kaupungin talousjohtaja Anne Takala kertoi maanantai-iltana kaupunginvaltuustossa Uudenkaupungin tämän vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden sujumisesta.

– Alkuvuosi on mennyt melko suunnitellusti. Keväässä on ollut talouden kannalta positiivisia ja negatiivisia asioita, hän summasi.

Tasaisen käytön periaatteella kaupungin menoista ja tuloista pitäisi nyt olla käytetty ja hankittu 25 prosenttia. Kuntakonserni ei kuitenkaan toimi niin, vaan tulot laahaavat hieman jäljessä ja menojen tulisi olla hieman tätä pienempiä, koska työntekijöiden kesälomarahat maksetaan kesäkuussa.

– Alkuvuonna oli noin 20 henkilön nettomuuttotappio, mutta myös kuolleita on yhä enemmän kuin syntyneitä, Takala laski.

Kaupungin työttömyysaste oli tänä keväänä pienempi kuin vuosi sitten. Takalan mukaan verotulot ja valtionosuudet toteutuivat ennakoidusti. Yhteisöverot puolestaan ylittyivät, mutta kunnallisverotuotot alittuivat.

– Olemme aika hyvin ensi vuoden taloussuunnitelmassa arvioineet verotulojen ja valtionosuuksien tilanteen.

Takalan mukaan kaupungin talouden murheenkryyni on sosiaalipalvelut, joiden kulut kasvavat koko ajan. Erikoissairaanhoidon alkuvuosi on pysynyt budjetissa melko hyvin.

– Valtuustolle esitetäänkin 50 000 euron lisäystä lasten ja nuorten mielenterveyden hoitoon eli loppuvuodeksi kaksi uutta sairaanhoitajaa, Takala summasi.

Valtuusto antoi lisärekrytoinneille rahat ja merkitsi kevään talouden osavuosikatsauksen tiedokseen.