Kevät ja toivo valaisevat Horisontin toukokuun

0
Heli Sammalisto ja Juhani Vuorisalmi valmistautuvat Horisontin uuteen näyttelyyn Keltainen-valo.

Galleria-taidelainaamo Horisontin toukokuu on kevään tapaan valoisa ja toiveikas. Teemoja yhdistää keltainen väri, josta juontuu myös näyttelyn nimi ”Keltainen-valo”.

– Keltainen väri juuri nyt antaa katsojalle toivoa ajatella parempaa maailmaa, yksi näyttelyn tekijöistä Juhani Vuorisalmi kiteyttää.

Hänen mukaansa keltainen väri symboloi lämpöä ja toivoa. Lisäksi se rohkaisee ja välittää ilon sekä vilpittömyyden viestiä.

– Pyrimme aina ottamaan ajankohtaisuutta mukaan näyttelyihin ja tällä haluamme viitata nykyiseen maailmantilanteeseen.

Näyttely koostuu Horisontin omien taiteilijoiden töistä. Studiossa on toukokuun ajan esillä myös kuukauden taiteilija Peter Silvendoinin valokuvateoksia.

Horisontissa näyttelyt vaihtuvat kuukausittain ja jokaisen näyttelyn teema on jo hyvissä ajoin taiteilijoille tiedossa. Keltainen-valo -näyttely sopii taiteilijoiden mielestä hyvin kevään odotukseen ja valon lisääntymiseen synkän talven jälkeen.

– Tärkeä asia, että pitkän pimeyden jälkeen alkaa taas valoa näkymään. Halusimme keskittyä keltaisiin ja toiveikkaisiin aiheisiin, Heli Sammalisto taustoittaa.

Suurin osa teoksista on valmistunut tämän vuoden puolella edellisen kahden kuukauden aikana. Taiteilijat ovat käyttäneet teoksiin erilaisia tekniikoita, esimerkiksi palettiveitsen kanssa öljyvärejä ja akryylivärejä.

Sammalisto huomauttaa, että keltainen on haastava väri, jota taiteilijat pyrkivät välttämään.

– Nyt otimme haasteen ja enemmän tai vähemmän olemme onnistuneesti sitä toteutettu, Sammalisto naurahtaa.

Myös Hiltu Sallinen yhtyy Vuorisalmen ja Sammaliston ajatuksiin keltaisesta väristä.

– Väristä tulee mieleen kevät, ja kun kaikki kukat alkavat kukkia, Sallinen pohtii esitellessään samalla teostaan, joka kuvaa kukan hiukkasten kevättä.

Taiteilijat haluavat välittää Keltainen-valo -näyttelyllä katsojille samanlaista valon ja toivon viestiä, mitä he saavat teoksista. Juhani Vuorisalmi kuitenkin muistuttaa, että jokainen katsoja näkee teokset eri tavalla eikä ole yhtä oikeaa tai väärää tulkintaa.

– Taide on pitkälti tunnetta. Abstraktissa taiteessa katsoja pyrkii etsimään teoksesta figuureita, josta voi muodostua oma käsitys teoksen merkityksestä, Vuorisalmi kuvailee.

Keltainen-valo -näyttelyn avajaiset ovat galleria-taidelainaamo Horisontissa torstaina kello 18. Näyttely on avoinna toukokuun ajan.