Kevät on puutarha-alalla vilkas

0
Ohiston Kauppapuutarhan yrittäjä Mika Uussaari kertoo, että erilaiset amppelit ovat olleet suosittuja jo pari vuotta.

Ohiston Kauppapuutarhan paikalla on ollut kasvihuoneviljelyä yli sata vuotta. Mika Uussaari on suvussaan toinen alan yrittäjä, mutta yrityksen nimi juontaa Harald Ohistoon , joka perusti puutarhan 1930-luvulla.

– Ohiston pariskunnasta molemmat kuolivat lyhyen ajan sisään ja tila ja muu omaisuus tuli huutokaupattavaksi vuonna 1971. Setäni Asko Uussaari osti tilan huutokaupassa ja minun hoidettavakseni viljelyt tulivat 90-luvun alussa, Mika Uussaari kertaa historiaa.

Ala kiinnosti häntä jo lapsena.

– Isoäidilläni oli Kalannin Tynkin kylässä pientä kasvihuoneviljelyä ja vietin siellä paljon aikaa. Sitten se jatkui, kun olin viikonloppuisin setäni apuna täällä töissä, Uussaari kertoo.

Setä halusi pikku hiljaa luopua yrityksestä, eikä hänen tyttärensä halunnut jatkaa, joten Mika hyppäsi puikkoihin. Hän myöntää, että riskit olivat suuret, mutta niitä ei osannut pelätä, kun asiasta ei juuri mitään tiennyt.

Suomi liittyi EU:hun vuonna 1995.

– Kauppapuutarhaliitto vakuutti, että sillä ei ole vaikutuksia, koska Suomessa on hoidettu asiat paljon paremmin kuin muualla. Kuitenkin 1.1.95 voimaan tuli arvonlisävero myös alkutuotantoon, sitä ei pystytty lisäämään hintojen päälle vaan alkoi sisältyä hintoihin. Lisäksi tuonti Euroopasta laski markkinahintoja noin 20 prosenttia.

Myöhemmin EU:sta on kuitenkin ollut alalle paljon hyötyä, kun tilauksia tehdään esimerkiksi Alankomaista.

Alkuaikojen jälkeen rakennukset ja viljelypinta-ala ovat kasvaneet reippaasti. Nykyisin viljelypinta-ala on 4000 neliötä yhdeksässä eri rakennuksessa.

Ohiston Kauppapuutarhalla oli aiemmin tukkuportaan kautta isoja asiakkaita esimerkiksi Tampereella, mutta nykyisin 95 prosenttia myynnistä muodostuu vähittäismyynnistä suoraan liikkeestä. Suurimmat yksittäiset asiakkaat ovat Uudenkaupungin kaupunki ja seurakunta.

Kasvivalikoima on laajentunut vuosien saatossa paljon. Ohistolla luotetaan tiettyihin viljelijöihin, joiden tuotteet ovat laadukkaita. Taimet tulevat lokerikoissa, joihin mahtuu 84–510 tainta

Taimet tulevat suurimmaksi osaksi pistokkaina, vihannespuolen kasvit kylvetään siemenistä, jotta voidaan olla varmoja kasvien puhtaudesta.

– Aloitamme orvokkien istutuksen viikolla 7. Viikolla 18 tulevat viimeiset pistokkaat, Uussaari kertoo.

Trendit tulevat ja menevät, vaikka tietyt kasvit pysyvät aina muodissa. Viime vuosina esimerkiksi amppelien suosio on kasvanut.

– Nyt trendinä on, että yhteen amppeliin tulee useampi kasvi. Saa vähän enemmän väriä ja kasvua ylös- ja alaspäin.

Yksi alan harmi on, että naisten- ja puutarhalehdet tuppaavat kertomaan toukokuussa, mitkä ovat nyt suosittua, kun viljelijät eivät ole osanneet varautua suosioon. Muutama vuosi sitten stevia nousi yhtäkkiä kysytyksi, eikä sitä saanut enää mistään.

– Värimaailma on yksi, mitä pitää vähän seurata, että minkä väriset verhot ja tyynyt ovat muodissa, Uussaari heittää.

Tänä keväänä hopeaputous-nimistä kasvia ei tahdo löytää mistään ja toinen ongelma on ollut pienten ruukkujen saannissa, jossa apua on saatu toisilta viljelijöiltä.

Ohistolla ei käytetä enää kemiallisia torjunta-aineita, myöskin lisävalaistuksesta on luovuttu.

– Lämpöenergia on kasvihuoneviljelyn suurin yksittäinen kuluerä, lämpö on meillä tuotettu jo 1980-luvun alusta uusiutuvilla energiamuodoilla, nykyään hakkeella, jonka toimittaa paikallinen yritttäjä alle 10 kilometrin kuljetuksella.

Kevääseen sisältyy aina takatalven vaara ja moni on saattanut kiirehtiä ensimmäisten lämpimien päivien aikana istutustöihin.

– Joku, jolla on lasitettu parveke, innostuu hankkimaan amppeleita tai pelargonioita. Äitienpäiväsesonki alkoi heti maanantaina.

Äidille ostetaan yhä ruusuja, mutta myös isompia istutettavia kasveja ja kaikenlaista muutakin.

Kevät on ylivoimaisesti tärkein sesonki, mutta myös joulukukkakauppaa ”täytyy” käydä, vaikka se ei ole yhtä tärkeä myynnin kannalta.

– Meidän vuosi alkaa elokuussa ja loppuu heinäkuussa. Elokuussa tehdään seuraavan kauden viljelysuunnitelma ja syyskuun loppuun mennessä tehdään tilaukset. Kevätpuolella aloitetaan viljelytyöt helmikuun 10.–14. päivä.

Yrityksellä on investointisuunnitelmia. Myyntitila on noin 600 neliötä ja se on Uussaaren mielestä liian pieni, jotta saisi koko valikoiman esille.

Sen pidemmälle tulevaisuutta ei ole mietitty.

– Tällä erää näyttää siltä, että omasta perheestä ei jatkajaa löydy.

Uussaari pitää puutarhan sijaintia suurena etuna.

– En tiedä monta paikkakuntaa, missä on vastaava paikka näin lähellä keskustaa. Se on ollut meille oikein elinehto ja edellytys toiminnalle.

Ohiston Kauppapuutarha


Yrittäjä: Mika Uussaari

Yrittäjänä alalla: syksyllä 32 vuotta

Perustamisvuosi: 1930-luvulla

Ala: kasvihuone- ja puutarha-ala

Työntekijöiden määrä: sesonkiaikaan kesällä neljä

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana vuorossa on Huolto Rengas Laiho Oy:n Juha Laiho.