Koronaepidemia rauhoittumassa – sairaaloiden vierailuohjeita kevennettiin

0
Koronaepidemia ei ole laantumassa.

Koronaepidemia on vähitellen rauhoittumassa, 14 vuorokauden ilmaantuvuus on nyt Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kirjanpidon mukaan 715. Tapauksia todetaan kuitenkin yhä runsaasti, keskimäärin 250 päivässä. Vuosi sitten samaan aikaan todettiin keskimäärin 30 tapausta päivässä. Kaksi vuotta sitten samaan aikaan todettiin vain noin neljä tapausta päivittäin.

– Toinen vertailukohta on influenssaepidemia, joka nyt on nostanut päätään. Influenssatapauksia on todettu Tyksin mikrobiologian laboratoriossa noin sata toukokuun aikana alueellamme, eli koronaa on yhä paljon enemmän liikkeellä kuin influenssaa, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Sairaalahoidon kuormitus on pysynyt kuukauden ajan melko tasaisena. Tyksin sairaaloissa on päivittäin 15-20 potilasta koronavirusinfektion hoidossa ja lisäksi saman verran potilaita, joilla koronavirus on lisälöydös. 10.5.2022 aamulla sairaalassa oli 24 potilasta, joista 13 on koronavirusinfektion hoidossa ja 11 koronavirus on lisälöydös. Teho-osastolla ei ollut yhtäkään koronapotilasta.

– Muihin Pohjoismaihin verrattuna tilanteemme on toki huonompi, mutta näilläkin luvuilla on mahdollista elää ja toimia varsin normaalisti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo. Tähän vaikuttaa erityisesti hyvä rokotuskattavuus ja omikron-variantin yleensä aiempia variantteja lievempi taudinmuoto.

Tyksin sairaaloiden vierailuohjeita kevennettiin tänään tiistaina. Enää ei tarvitse soittaa etukäteen ja sopia vierailusta, vaan sairaalaan voi tulla normaaleina vierailuaikoina. Hoitavan yksikön ohjeita vierailun ajankohdan ja suojautumisen suhteen pitää kuitenkin noudattaa.