Koronapandemia rauhoittumassa–Tyksin laboratoriossa todettu ensimmäinen BA.5-variantti

0
Koronapotilaitten määrä on vähentynyt myös Tyksissä.

Koronatilanne on rauhoittumaan päin koko Suomessa. Varsinais-Suomessa tuorein ilmaantuvuus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 348 kahdelta viikolta 100 000:tta asukasta kohden ja alueella todetaan keskimäärin runsaat 100 tapausta vuorokaudessa. Suurimalla osalla sairaalahoitoon tulevista koronapotilaista tauti todetaan vasta päivystyksessä.

Kaksi viikkoa sitten ilmaantuvuus oli kaksinkertainen.

– Työikäisten ja lasten tartunnat hiipuvat erityisen hyvin, kun taas yli 60-vuotiailla tapausmäärät laskevat nuorempia hitaammin, Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Tyksissä on tällä hetkellä 21 koronapotilasta, joista kukaan ei ole tehohoidossa. Potilaista 12:lla koronavirusinfektio on ensisijainen syy sairaalahoidolle. Vaikka erikoissairaanhoidon kuormitus on keventynyt, perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on kuitenkin hoidossa paljon koronaviruspotilaita, noin 26 potilasta Varsinais-Suomessa.

Tyksin laboratoriossa todettiin viime viikolla Suomen ensimmäinen omikron BA.5-variantti. Tilannetta seurataan tarkasti, toistaiseksi variantti ei aiheuta syytä erityisiin toimenpiteisiin.