Kotimaan matkailu kiinnostaa yhä

0

Tänä viikonloppuna kaupunki täyttyy pitkästä aikaa ihmisistä. Minifarmi & Kukkamessut -tapahtuma on kärsinyt koronasta, kuten kaikki muutkin tapahtumat, siksi tuntuu riemukkaalta, että nyt vihdoin saadaan kunnon tapahtumakesä.

Minifarmi järjestetään poikkeusolosuhteissa, kun jäähallin naapuriin on levittäytynyt myös Wintterin rakennustyömaa. Tapahtuman pääportin paikkaa on jouduttu siirtämään ja myös pysäköintijärjestelyjä on jouduttu miettimään. Tulijoilta vaaditaan nyt pientä kärsivällisyyttä. Sitä varmasti myös löytyy, kun kävijät ovat odottaneet tapahtumien käynnistymistä.

Kesäkaudesta on tulossa muutenkin mahtava. Myös Merefesti järjestetään parin vuoden tauon jälkeen 11.6. Uudenkaupungin yrittäjät päättivät polkaista tapahtuman käyntiin, vaikka ohjelmasta ei ollut vielä ratkaisun hetkellä tietoa. Nyt ohjelma-aikataulu on täyttynyt ja Merefesti julkistaa ohjelmansa jo lähipäivinä. Turisteja Uuteenkaupunkiin houkuttelevat myös perinteiset suurtapahtumat Crusell-viikko, Karjurock, Venetsialaiset ja Uudenkaupungin Vanhat talot 3.–4.9.

Korona aiheutti tapahtuma- ja kulttuurialalle paljon vahinkoa, mutta vaikutti toivottavasti myös pysyvästi matkailijoiden asenteisiin. Korona-aikana kotimaan matkailun volyymi kasvoi merkittävästi. Suomalaiset huomasivat, että paljon katsottavaa ja koettavaa on myös kotimaassa. Moni suunnitteleekin jatkavansa kotimaan matkailua. Tätä ajatusta siivittänee myös se tieto, että Suomessa varaudutaan jo seuraavaan koronaepidemia-aaltoon. Kun epidemian liikkeistä ei vieläkään ole täyttä varmuutta, se saattaa vähentää kiinnostusta lähteä ulkomaille.

Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia kotimaan matkailusta myös ilmastosyistä. Lähelle matkustettaessa päästöt ovat lähtökohtaisesti vähäisemmät.

Teija Uitto