Italialaisen Calabrian alueen paistos on nimeltään timballo, joka sopii piknikille, aperitiiville, antipasto-pöytään, häihin ja hautajaisiin, joten varmasti myös Euroviisu-iltaan.
Yleensä timballo leikataan tarjolle pieniksi paloiksi, sillä varsinaista kevytruokaa timballo ei ole. Lounaalla timballo nautitaan voipaperikääreessä joko lämmitettynä tai kylmänä.
Timballo saattaa vaikuttaa työläältä, mutta valmistamiseen on nyt hyvin aikaa, sillä illalla vasta klo 22 aikaan alkaa Torinon euroviisuspektaakkeli.
Timballo
300 g naudan jauhelihaa
3 viipaletta paahtoleipää murusteltuna
1 dl raastettua parmesaania
1–2 kananmunaa
Suolaa ja mustapippuria
500 g pastaa
7,5 dl tomaattimurskaa
Suolaa, oreganoa, paprikajauhetta, mustapippuria
3 keitettyä kananmunaa
Pala salamia
Mozzarellaa
3 kananmunaa
3 dl maitoa
Valmistetaan ensin polpette-pyörykät.
Sekoita jauheliha, paahtoleivän muruset, parmesaani, kananmunat ja mausteet keskenään. Muotoile taikinasta noin peukalonpään kokoisia pieniä pyöryköitä. Paista pyörykät pannulla tai uunissa.
Laita tomaattimurska kattilaan lämpenemään. Lisää mausteita reilusti ja anna kiehua hiljalleen muiden valmisteluiden ajan.
Keitä pasta napakasti al denteksi suolalla maustetussa vedessä. Pasta jatkaa kypsymistään myöhemmin uunin lämmössä.
Valuta pasta hyvin ja siirrä se jäähtymään puhtaan pyyhkeen päälle, jossa sitä on helppo levitellä irtonaisemmaksi.
Keitä kolme kananmunaa.
Vuoraa suuri uunivuoka leivinpaperilla. Lisää pohjalle hieman tomaattikastiketta.
Siirrä pasta suureen kulhoon ja sekoita joukkoon loppu tomaattikastike.
Lisää vuokaan ohut kerros pastaa.
Ripottele pastan päälle polpette-pyöryköitä, kananmunahakkelusta ja mahdollisesti muita jääkaapista löytyviä herkkuja. Tähän laatikkoon käytin loppupalan salamista ja mozzarellaa paloiksi riivittynä. Myös juustoraaste toimii.
Lisää täytteen päälle uusi kerros pastaa. Ennen kuin lisäät täytteitä painele aineksia käsin niin, että ruokaan ei jää ilmataskuja. Jatka näin vuorotellen täytteitä ja pastaa.
Pastakerros jää päällimmäiseksi.
Sekoita munamaito ja kaada tasaisesti vuokaan. Paista 175 asteessa uunissa noin 45 minuuttia. Loppuvaiheessa pinnalle voi vielä lisätä parmesaaniraastetta.
Timballon voi nauttia lämpimänä laatikkoruokana.
Kylmänä timballo on helppo nostaa leivinpaperin avulla leikkuulaudalle ja leikata halutun kokoisiksi paloiksi.
Tiina Perähannu-Silvola