Laulua ja työväen asiaa

0
Laulu-Veikot saivat laulaa aurinkoisessa säässä.

Laulu-Veikot saapui Vallilan portaille puoliltapäivin. He kävivät laulamassa myös Kalannissa kello 11. Noin 20 minuutin mittainen esitys veti jonkin verran vappukansaa kuuntelemaan, monella valkolakki päässään.

Lauluesitys oli totuttuun tapaan hieno, ja ääni kantoi pitkälle, vaikkei äänentoistolaitteita ollutkaan käytössä.

Laulu-Veikkoja olivat kuuntelemassa myös Helsingissä asuva Kiti Hartikainen ja juuriltaan uusikaupunkilainen Jussi Blomroos .

– Keväinen fiilis tuli konsertista, kertoo Hartikainen.

– Tosi kivoja kappaleita.

Monella on erilaisia vappuperinteitä, etenkin ruokia, joita vappuna syödään.

– Tuotiin rusinamakkaraa Turun kauppahallista, Hartikainen selittää.

– Sen kanssa pitää olla perunasalaattia.

Hartikainen ja Blomroos jatkavat matkaa torille. He aikovat myös käydä syömässä, mikäli ravintolassa vain on tilaa.

Kello 12.30 alkoi työväen vapputapahtuma Uudenkaupungin torilla. Tarjolla oli simaa, munkkia ja puheita. Kuuntelijoita oli paikalla arviolta jonkin verran alle sata henkeä.

Tapahtuman käynnisti kaupunginvaltuutettu Janne Sjölundin (sd.) puhe. Sjölund totesi, miten vappua juhlitaan Uudessakaupungissa osin raskaissa tunnelmissa autotehtaan irtisanomis- ja lomautusilmoitusten vuoksi.

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta käsitteli vappupuheessaan ajankohtaisia aiheita, kuten Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Nato-jäsenyyttä, koronapandemiaa, hoitajien asemaa ja eläkeläisten toimeentuloa.

– Ikäihmisten ja pienituloisten toimeentulo aiheuttaa huolta, Eloranta kertoi puheessaan.

Eloranta mainitsi myös toimia, joihin Sanna Marinin hallitus on ryhtymässä.

– Hallitus tekee indeksikorotuksia nopeutetusti, hän kertoo tukien suhteen.

Mainittavaa on, että Natosta puhuessaan Eloranta ei suoraan ottanut kantaa, muttei toisaalta puhunut siitä negatiiviseen sävyyn.

– Usein kysytään, joutuisivatko poikamme Naton myötä vieraisiin sotiin. Kolmen asevelvollisen pojan äitinä minua niin kuin muitakin äitejä, asia pohdituttaa ihan erityisesti. Näen asian siten, että jos haluamme, että meitä autetaan, pitää meidän olla valmiita auttamaan myös muita. Avun muodosta päättäisimme tapauskohtaisesti.

Työllisyydestä hän puhui positiiviseen sävyyn.

– Työllisyysaste on ennätyksellisen korkea.

Myös nuoret ja koulutus nousivat puheenaiheiksi, sillä SDP:n ajama toisen asteen koulutuksen oppivelvollisuus astui voimaan viime vuonna.

Noin vartin mittaisen puheensa Eloranta päätti sanoin:

– Vappu on työn, ilon, valon ja toivon kansanjuhla!

Elorannan jälkeen mikrofonin eteen astui Vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho . Yrttiahon puhe oli huomattavasti kantaa ottavampi.

Hallitsevaksi teemaksi nousivat Nato-kriittisyys, hävittäjäostojen kritisointi, ydinasekysymys ja totta kai työläisten asiat, jotka Yrttiahon mukaan kärsivät Naton ja Yhdysvaltain toimista.

Tilaisuuden päätti yhteislaulu Työväen marssi.

Patrick Paldanius