Lippukaupoille vai mökille?

0

Kolme rokotusta ja hiljattain sairastettu koronavirus. Paljon mielenkiintoisia kesätapahtumia, eikä enää rajoituksia. Uskaltaako sitä oikeasti jo ostaa lippuja?

Näitä pohdintoja on varmasti moni muukin käynyt päänsä sisällä. Mitä jos jokin uusi variantti taas sulkee koko Suomen ja maailman? Ja ennen kaikkea, onko varaa ostaa kalliita festarilippuja, kun kaikki hinnat nousevat jatkuvasti ja maailmantilanne on mikä on.

Melko tarkkaan kaksi vuotta sitten lähes kaikki kesäsuunnitelmani menivät uusiksi. Olin hankkinut liput peräti kolmelle eri festivaalille, yhdelle stadionkonsertille ja yhteen suureen urheilutapahtumaan. Mitään näistä ei järjestetty kesällä 2020.

Lopulta lompakko tykkäsi, kun suuri osa kesästä kului mökillä tai kotona, mutta mitään suuria muistoja ei tuosta kesästä jäänyt.

Yksi festari- ja konserttilippu ovat edelleen voimassa, lopuista pyysin rahat takaisin ja taisin ne saadakin vielä saman vuoden aikana. Yhden lipun perään jouduin tosin kyselemään pariinkin otteeseen.

Muutama päivä sitten raapustin kesän tapahtumia kalenteriin. Kesäkuussa – siis ensi kuussa – tapahtuu jo paljon mielenkiintoista. Onko todella mahdollista, että voin mennä ihmismassan keskelle ja elää kuin olisi vuosi 2019?

Tapahtumajärjestäjien puolesta minunlaisteni käyttäytyminen on luonnollisesti huono asia. Lippuja pitäisi saada kaupatuksi nyt, jotta juoksevat kulut tulevat varmasti kuitatuiksi. Useampi festivaali on jo todennut, että ei onnistu.

Suurilla tapahtumilla ei ole hätää. Ne myydään melko varmasti loppuun, vaikkakaan ei välttämättä yhtä aikaisin kuin takavuosina. Pienillä ja uusilla tapahtumilla tilanne on toinen.

Riittääkö väkeä millään joka tapahtumaan, kun ihmiset vihdoin pääsevät laitumille? Vakka-Suomessakin järjestetään heinäkuussa kolme seudulle isoa tapahtumaa melko samoihin aikoihin.

Lauantaina 23. heinäkuuta on käynnissä niin Karjurock, Laitilan Jazzkukko kuin Crusell-viikkokin. Tapahtumissa ehkä luotetaan siihen, että musiikkityylit ovat erilaisia, mutta aina on joku, joka olisi halunnut olla kolmessa paikassa yhtä aikaa.

Itse haluaisin olla eräänä heinäkuisena viikonloppuna sekä Kouvolassa että Turussa, mutta todennäköisempänä pidän sitä, että lämmitän saunaa mökillä, koska seuraavana maanantaina pitäisi olla taas töissä.

Karjurockia pyörittävä United Festivals järjestää tänä kesänä ainakin kahdeksan musiikkitapahtumaa eri puolilla eteläistä Suomea. Lisäksi esimerkiksi Turussa juhlitaan elävän musiikin tahtiin niin monena eri viikonloppuna, että ahkerinkaan bailaaja ei ehdi jokaiseen juhlaan.

Siihen päälle tulevat vielä urheilutapahtumat, kesäteatterit, markkinat ja kaikenlaiset muut suviehtoot. Lisäksi on luvannut ainakin kolmelle eri kaveriporukalle, että kesällä saunotaan ja grillataan ja yksi hääkutsukin on saapunut.

Yritä siinä sitten rentoutua ja nauttia Suomen kesästä. Koska siitähän pitää nauttia.

Olikohan se parin vuoden takainen kesä sittenkin sitä, mitä oikeasti kaipasi? Heti aamulla uimaan ja aamiainen mökin terassilla. Illalla sauna lämpiämään ja pari olutta. Ei kiire mihinkään.

Toisaalta ehtii sitä kuunnella laineiden liplatusta ja saunan sihinää tuonnempanakin. Enköhän painele lippuostoksille. Tai ainakin viimeistään ensi kuussa. Ehkä.

Risto-Matti Kärki

tuottaja