Malja keväälle ja kirsikkapuille–Ugin uudessa Kirsikkapuistossa vietettiin ensimmäistä hanamia

0
Uudenkaupungin kansalliset seniorit nostelivat maanantaina maljoja hanamin kunniaksi. Vuosi sitten he saivat kaupungin mukaan Kirsikkapuiston perustamiseen ja nyt 12 kirsikkapuuta kukkii Rantakadun varrella.

Uusikaupunki

Rantakadun ja Vekarantien kulmauksessa kirsikkapuut ovat kuin vaaleanpunaisia hattaria. Puut ovat vielä pieniä, mutta niissä on jo runsaasti kukkia. Viime vuonna perustetun Kirsikkapuiston 12 puusta vain yksi menehtyi talvella.

– Yllättävän hyvin puut ovat selvinneet talven yli ja kaupunki on jo korvannut sen yhden menehtyneen puun uudella kirsikkapuulla, Kirsikkapuiston puuhamies Tarmo Kangas kiittelee.

Uudenkaupungin kansalliset seniorit ry teki vuosi sitten kaupungille esityksen Kirsikkapuiston perustamiseksi. Yhdistys maksoi osan taimista ja kaupunki loput.

– Lisäksi saimme kaupungin puutarhatyöntekijät istuttamaan kirsikkapuut. Täytyy myöntää, että ei se olisi meidän voimin tainnut onnistua, Kangas myöntää.

Kirsikkapuitten istuttamisessa on omat niksinsä ja kun ammattilaiset hoitivat istutustyöt, puut selviytyivät hyvin talvesta. Kirsikkapuistolle katsottiin paikkaa eri puolilta Uuttakaupunkia. Yhtenä vaihtoehtona oli paikka Leijonapuiston viereltä, mutta lopulta päädyttiin Rantakadun ja Vekarantien väliseen kolmionmalliseen alueeseen.

– Pieni puistohan tämä on, mutta kaunis paikka ja tämänkokoisessa puistossa kirsikkapuista tulee hallitseva näköala.

Maanantaina seniorit tulivat viettämään Kirsikkapuistoon ensimmäistä hanamia. Puistossa nosteltiin kuohuviinimaljoja ja luettiin kevätrunoja. Mereltä puhalsi sen verran puhurinen tuuli, ettei piknikliinoja otettu esiin, vaan piknikiä vietettiin cocktailtyyliin seisten.

Kirsikkapuiston toinen puuhaaja Hilkka Knaapinen toivoi muittenkin kaupunkilaisten nauttivan Kirsikkapuiston kukkaloistosta.

– Japanissa osataan iloita kirsikkapuista. Siellä vietetään hanamia eli kirsikkakukkien katselupäiviä, syksyllä värikkäiden lehtien päiviä ja talvella puut valaistaan.

Kansalliset seniorit toivovat, että Uudenkaupungin Kirsikkapuistoon saataisiin vielä lisää puita. Vaikka puisto pieni onkin, ammattilaiset ovat arvioineet, että puistoon mahtuisi hyvin peräti 50 kirsikkapuuta. Kangas on tehnyt valtuustoaloitteen osallistuvasta budjetoinnista. Rahaa asukkaiden osallistuvaan budjetointiin ei ole varattu vielä tälle vuodelle, mutta Kangas toivoo, että vihdoin ensi vuoden talousarviossa se olisi.

– Jos näin käy, esitämme yhdeksi vaihtoehdoksi, että tänne Kirsikkapuistoon hankittaisiin lisää kirsikkapuita, Knaapinen sanoo.