Merimaisemia Crusellin Liljelund-hallissa

0
Pentti Peuran näyttely Crusellin Liljelund-hallissa sisältää abstraktia sekä fotorealistista taidetta.

Kulttuurikeskus Crusellin Liljelund-hallissa avautui tiistaina raumalaisen taiteilija Pentti Peuran meriaiheinen näyttely. ”Meri ystäväni” -näyttely sisältää tarkalleen 39 maalausta, joissa usein esiintyy meri muodossa tai toisessa.

– Meri on syvällä minun sielussani. Se on minulle hyvin rakas elementti, ja täällä on lähes kaikissa teoksissa meri tai vesi jollain tavoin mukana, Peura kertoo.

Peura kertoo käyvänsä paljon Uudenkaupungin saaristossa kalastamassa ja ylipäätään retkiä merellä tulee vuosittain tehtyä monia kertoja. Yhdeksi rakkaimmista paikoista hän mainitsee Lyökin pookin, joka esiintyykin monessa teoksessa.

– Taiteilijalle meriympäristö on monen aiheen lähtökohta ja inspiraatio. Lyökin pookin saaressa kalastelen joka kesä, ja tänäkin keväänä olen jo ehtinyt käydä siellä.

Tekniikaltaan teokset ovat akryylitöitä ja suurin osa esittää abstraktia taidetta. Peura on vasta muutama vuosi sitten siirtynyt tekemään enemmän abstraktia taidetta, kun hän aikaisemmin on tehnyt taidetta fotorealistisella kuvaustavalla.

– Se oli aika rohkea teko vanhoilla päivillä lähteä uudelle alueelle. Se oli vähintäänkin jopa pelottavaa. Mutta ensimmäisistä abstraktinäyttelyistä lähtien olen saanut erittäin hyvän vastaanoton ja olen siitä tyytyväinen, Peura iloitsee.

Liljelund-hallissa on muutama fotorealistinen maalaus esillä. Ne ovat hyvin yksityiskohtaisia ja kaukaa katsottuna, ne näyttävät ihan valokuvilta. Jokainen työ vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta.

– Se vaati huolellista harjoittelua, esimerkiksi erilaiset vedot ovat vaativia. Maalatessa ote pitää olla kevyt, mutta varma, Peura huomauttaa.

Vaikka abstrakti taide on yleensä taidetta, joka ei pyri esittämään kohteita, niin Peuran maalauksissa aina jokin yksityiskohta on helposti havaittavissa. Muu tausta jää katsojan tulkittavaksi.

– Minun teokseni ovat kuitenkin esittäviä teoksia. Niistä aina löytyy jotain, jonka katsoja tunnistaa. Tavoittelen näyttelyllä sitä, että olisi hienoa nähdä katsojien reagoivan jollain tavoin mereen näiden teosten avulla.

Teoksista suurin osa on tehty edellisen kahden vuoden sisällä. ”Meri ystäväni” -näyttely sisältää siis monta ensiesiintymisensä saavaa teosta.

– Vuosittain minulla on aika paljon näyttelyitä. Edellinen abstrakti-teeman näyttely minulla oli Tampereella. Ugin näyttelyn jälkeen minulla on Raumalla näyttely.

Edellisen kerran Peuran näyttely oli Uudessakaupungissa samassa tilassa vuonna 2018. Hän kehuu Liljelund-hallia hyväksi näyttelytilaksi.

– Yksi Etelä-Suomen parhaista tiloista, Peura kiteyttää.

Peura on alun perin syntynyt pohjoisessa mutta nyt hän on pitkään asunut Raumalla. Hän kertoo olevansa loppujen lopuksi itseoppinut taiteilija, vaikka onkin saanut opastusta arvostetuilta taiteilijoilta.

– Olen yli 45 vuotta ollut mainosalalla töissä eri kaupungeissa. Mutta maalausta olen harrastanut ihan lapsesta saakka.

Pentti Peuran ”Meri ystäväni” -näyttely on esillä kulttuurikeskus Crusellin Liljelund-hallissa 16. kesäkuuta asti.

Näyttelyssä on esillä abstraktia taidetta. Monessa Peuran teoksessa näkyy hänelle rakas paikka Lyökin pooki.
Peuran edellistä kuvaustapaa, eli fotorealistista tapaa, edustaa näyttelyssä muutama teos.