Myllymäellä on matkattu maailman ympäri – Lapset tutustuvat teemapäivillä vieraisiin kulttuureihin

0
Myllymäen päiväkodissa on tämän vuoden aikana tehty maailmanympäri matkaa, kun eri maista kotoisin olevien lasten kulttuureihin on tutustuttu teemapäivien avulla.

Myllymäen päiväkodissa on tänä vuonna tehty maailmanympärimatkaa. Lapset ja ohjaajat ovat teemapäivien avulla tutustuneet eri maiden kulttuureihin. Perjantaina teemana oli Turkki ja maan laulujen ja leikkien ohella lapset tutustuivat myös maan lippuun sekä ruokakulttuuriin.

– Tein lasten iloksi turkkilaista simolinajauhoista ja mantelista tehtyä vanukasta sekä maukkaita turkkilaisia leipiä. Osallistuin siis turkkilaiseen teemaan tarjoamalla lapsille makumatkan, 5-vuotiaan Peri -tytön äiti Müge Özcan kertoo.

Özcanin perhe on asunut nelisen vuotta Uudessakaupungissa. Tällä hetkellä sekä perheen äiti että isä ovat töissä autotehtaalla, mutta aiemmin he pyörittivät omaa ravintolaansa.

– Tämä on meille kolmas päiväkoti Suomessa ja ehdottomasti kivoin. Myllymäen päiväkoti on lapsille kuin koti, jossa lapsemme oppii paljon. Me vanhemmat sitten opimme lapseltamme, Özcan kiittelee.

Hän kertoo, kuinka erilaista lasten kasvatus on Suomessa ja Turkissa. Turkissa lapset kasvatetaan tiukasti kuriin ja kunnioitukseen.

– Suomessa opetetaan kuria, mutta annetaan myös rakkautta. Turkissa lapset eivät halua mennä päiväkotiin, mutta Myllymäen päiväkodissa Peri käy mielellään, Özcan lisää.

Alena Dzhan (vas.) ja Helen Arya sekä Müge Özcan ja Peri viettivät Myllymäen päiväkodissa perjantaina turkkilaista päivää.

Özcania ja hänen miestään on ohjeistettu puhumaan Perille kotona turkkia, koska lapsi oppii suomen nopeasti päiväkodissa. Sama ohje on annettu muillekin monikielisille perheille.

– Myllymäen päiväkodin pienempien ryhmissä eli alle 3-vuotiaiden Pikku Myy -ryhmässä ja 2–5-vuotiaiden Nipsuissa on lapsia 15 eri maasta. Opettelemme yhdessä heidän kotimaidensa kulttuuria, jotta lapsille tulee olo, että he ovat tärkeitä ja merkityksellisiä, päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Kirsi Kiiski kertoo.

Kiisken mukaan Turkkiin on tutustuttu maan aamiaiskulttuurin esittelyllä sekä opettelemalla eri hedelmien nimiä.

– Kävimme myös virtuaalimatkalla Hagia Sofiassa, sehän on entinen kirkko, joka toimii nykyään museona. Ihailimme kuvien avulla kultaisia kattoja ja ihmettelimme outoja kirjaimia, Kiiski sanoo.

Lapsille on itse tehdyt passit, jotka tarkistetaan aina ennen kuvitteellista maailmanympärimatkaa. Passiin laitetaan leima vieraillun maan matkasta. Eri maista tulleiden lasten vanhemmat ovat innoissaan maailmanmatkailusta ja monet ovat osallistuneet omaan maahansa suuntautuvan matkan ideointiin.

– Olemme saaneet heiltä tietoa siitä, mikä on vanhempien mielestä olennaista heidän kotimaassaan ja osa vanhemmista ja lapsista askarteli kuvilla varustettuja karttoja kotimaistaan, Kiiski lisää.

Tähän mennessä päiväkodissa on matkusteltu Turkin lisäksi myös Ukrainassa, Romaniassa, Italiassa ja Afrikan mantereella. Päiväkodin maailmanympärimatka jatkuu ensi syksynä.

– Kansainvälistyminen on ollut meille antoisa oppimisprosessi, mutta lapsille on ilo ja rikkaus, kun he saavat oppia toisiltaan. Päiväkodissa tärkeintä on se, että lapset viihtyvät, Kiiski summaa.