”Nämä kolme vuotta olivat elämäni parasta aikaa”

0
Senja Toivonen kirjoitti Uudenkaupungin lukiossa kuusi ainetta ja tähtää seuraavaksi kauppatieteiden opintoihin.

Tiistaina monessa perheessä koettiin helpotuksen ja onnellisuuden tunteita sekä varmasti myös ilon kyyneleitä, kun kevään abiturientit saivat tietää ylioppilaskirjoitusten tulokset. Uudenkaupungin lukiosta valmistuu 40 uutta ylioppilasta.

Yksi heistä on Senja Toivonen, joka valmistuu kolmen vuoden uurastuksen jälkeen. Tunnelmat Toivosella kirjoitusten jälkeen ovat hyvät, vaikka omasta mielestään aina voi parantaa. Helpotus oli kuitenkin suuri, kun tieto onnistuneesta työstä tuli tiistaina.

– Kirjoitin syksyllä keskipitkän ruotsin ja biologian. Keväällä kirjoitin äidinkielen, pitkän matematiikan, pitkän englannin ja uskonnon, Toivonen listaa.

Lukiovuosiaan Toivonen muistelee lämmöllä. Yhteenkuuluvuus ja yhdessä tekeminen ovat asiat, jotka jäivät tuoreen ylioppilaan mieleen edellisistä vuosista.

– Muistan, että olen englannin kirjoitelmaan kirjoittanut, että nämä kolme vuotta olivat elämäni parasta aikaa. Kaikki opiskelee yhdessä ja tekee työtä saman tavoitteen eteen. Lukio on tavallaan viimeinen yhteinen taival, ennen kuin hajaannumme, Toivonen muistelee.

Vastoinkäymisiäkin mahtuu lukiotaipaleelle, niin kuin kaikkien elämään, mutta aika kultaa muistot. Jäljellä jää hyvät muistot ja kokemukset.

– Koeviikot olivat päiväunien täyteisiä, joten ne ainakin jäävät tästä ajasta mieleen, Toivonen naurahtaa.

Täksi lukuvuodeksi lukiolaiset siirtyivät väistötiloihin Novidaan. Tilojen puutteen vuoksi oppilaita jouduttiin hieman hajauttamaan. Esimerkiksi abit olivat käytännössä omalla alueellaan, joka toisaaltaan vieraannutti, Toivosen mielestä, abit toisista vuosikursseista.

Toivonen aloitti lukiossa syksyllä 2019. Keväällä iski koronapandemia, jolloin kaikki olivat uuden edessä, kun siirryttiin etäopiskeluun. Silloin Toivonen koki opiskelutehokkuuden lähteneen laskuun.

– Etäopiskelu antaa opiskelijalle enemmän vastuuta, kun normaalisti lähtisit aamulla kouluun ja siellä joudut kuuntelemaan tunneilla. Nyt avaat vain koneen kotona ja yrität keskittyä videon välityksellä, eikä se ole helppoa.

Toivonen antaakin ison kiitoksen lukion opettajille, jotka ovat valmiita auttamaan opiskelijoita pienissäkin asioissa.

– He ovat joustavia, tuntevat kaikki opiskelijat ja antavat kaikkensa, jotta me pärjättäisiin. On upeaa, että he käyttävät omaa vapaa-aikaansa meidän auttamiseen. Heille on aina saanut laittaa viestiä ja kysyä tehtävistä ja myös murheista.

Kesä menee Toivosella töissä sekä pääsykokeisiin lukemalla. Hän haki opiskelemaan kauppatieteitä Turkuun, Tampereelle ja Vaasaan. Jos portit eivät tänä kesänä vielä aukea, niin hän aikoo avoimen haun kautta aloittaa opinnot. Silloin kotipaikka löytyisi vielä Uudestakaupungista.

– Täällä on kiva asua, kun on pieni paikkakunta, jossa kaikki tuntee toisensa. Kavereita on paljon, ja koripalloharrastus on lapsuudesta lähtien ollut mukana arjessa, Toivonen kertoo.

Ennen pääsykokeita on kuitenkin luvassa suuret juhlat eli lakkiaiset. Toivonen odottaa innolla, mitä juhlat pitävät sisällään.

– Äiti on nähnyt paljon vaivaa ja pitkälti suunnitellut juhlat, mutta matkan varrella hän on kysynyt minulta vinkkejä. Hyvät juhlat ovat tulossa ja kivaa myös, ettei tarvitse vieraiden tuloa porrastaa koronan takia.

Viimeiseksi Toivonen haluaa antaa omat vinkkinsä tulevien vuosien ylioppilaille.

– Ei pidä luovuttaa missään vaiheessa, vaan teet työsi loppuun asti. Kirjoituksiakaan ei pidä jännittää, kun menet sinne rennolla mielin ja teet sen mitä osaat. Jos epäonnistut, niin se ei ole maailmanloppu, sillä aina voi yrittää uudestaan.