Poliisin asekeräyksellä liki 500 asetta Varsinais-Suomesta – Eniten luovutettiin haulikoita ja luvattomia käsiaseita, räjähteiden määrä yllätti

0
Lounais-Suomen poliisi keräsi kampanjalla aseita ja räjähteitä. Eräs omistaja luovutti asekeräykseen muun muassa .12-kaliiperisen päällekkäispiippuisen haulikon ja .22-kaliiperisen pienoskiväärin.

Lounais-Suomen poliisi järjesti huhti–toukokuun vaihteessa ase- ja räjähdekeräyksen. Tarkoituksena oli tehdä kuntalaisille mahdollisimman helpoksi hankkiutua eroon tarpeettomista, luvattomista ja epäkuntoisista aseista ja räjähteistä.

Keräys osoittautui Varsinais-Suomen alueella suosituksi, koska kahden viikon aikana poliisille tuli 338 ilmoitusta, joista 38 liittyi räjähteisiin.

– Varsinais-Suomessa ilmoitettiin yhteensä 449 luovutettavasta aseesta. Tämä on huomattavan suuri määrä. Luovutetuista aseista suurin osa eli 127 oli haulikoita. Seuraavaksi eniten ilmoitettiin käsiaseita, niitä oli 114, joista merkittävä osa oli luvattomia, Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Petri Hyrkäs sanoo.

Ase- ja räjähdekeräys toteutettiin Varsinais-Suomessa huhtikuun viimeisellä viikolla. Poliisille piti ilmoittaa luovutettavista aseista keräystä edeltävällä viikolla ja poliisi antoi ilmoittajille tapauskohtaiset ohjeet. Hyrkäs toteaa, että suurin osa ilmoituksen tehneistä oli noin 80-vuotiaita ikäihmisiä.

– Keräyksen tuloksella on suuri merkitys aseturvallisuuden parantamisessa, Hyrkäs toteaa

Edellisen kerran poliisi järjesti ase- ja räjähdekeräyksen vuonna 2012. Aseiden luovuttaminen onnistuu kuitenkin myös muulloin. Poliisin haltuun voi koska tahansa luovuttaa esimerkiksi luvattoman tai tarpeettoman aseen. Ensisijaisesti luvallisen aseen luovuttaa se henkilö, jolla on lupa kyseiseen aseeseen.

– Tällä kertaa luovutettavia aseita ja räjähteitä ilmoitettiin poliisille noin neljänneksen enemmän kuin viime kerralla. Jokainen tarpeeton tai luvaton ase, joka on poissa kansalaisten kodeista, parantaa turvallisuutta, Hyrkäs lisää.

Räjähteiden keräämisestä Lounais-Suomen poliisin terroripommiryhmä Tepo ja Puolustusvoimat vastasivat yhteistyössä.

– Sotilasräjähteiden runsas määrä Lounais-Suomessa eli Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella yllätti. Varsinais-Suomessa räjähteitä kerättiin 50 kappaletta ja Satakunnassakin ilmoitettiin 17 räjähteestä, Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Kari Nordlund kertoo.

Jos luvattomasta aseesta ilmoittaa oma-aloitteisesti poliisille, ei syyllisty ampuma-aserikokseen. Sen sijaan aseiden tai räjähteiden luvaton hallussapito puolestaan täyttää ampuma-aserikoksen tai räjähderikoksen tunnusmerkistön.

Poliisille luovutettavat aseet menevät yleensä hävitettäväksi. Asiakkaan on myös mahdollista esittää rahallisesti arvokasta asetta poliisin huutokaupattavaksi.