Punkkilivessä jo useita ilmoituksia Ugista

0

Viimeisen kuukauden aikana valtakunnalliseen punkkilive-verkkopalveluun on ilmoitettu jo liki 6 000 punkkihavaintoa. Ilmoituksia on annettu eniten rannikkokunnista ja keskeltä Suomea suurten järvien läheisyydestä. Havainnoista noin sata on Uudestakaupungista, parisenkymmentä Kustavista ja alle 10 Laitilasta. Eniten Uudestakaupungista on ilmoitettu punkkihavaintoja Lokalahdelta, Lepäisiltä ja Elkkyisten alueelta.

Punkkiliven tarkoituksena on kerätä dataa Turun yliopiston hyödynnettäväksi tutkimuksiin puutiaisten eli punkkien levinneisyydestä Suomessa. Punkkikartta päivittyy päivittäin.

Punkkiliven ideana on kannustaa kaikkia ulkona luonnossa tai kaupunkialueilla liikkuvia raportoimaan omat puutiaishavaintonsa selainpohjaisen palvelun kautta. Ilmoittaminen tapahtuu Suomen kartan avulla esimerkiksi heti havaintopaikalla. Tämä onnistuu puhelimella ja vie aikaa vain muutaman minuutin.

Turun yliopiston tutkijat käynnistivät viime vuonna yhdessä lääkeyritys Pfizerin kanssa Punkkilive-havaintosivuston, jonne kansalaiset voivat ilmoittaa puutiaishavaintonsa ja tarkkailla omien ulkoilualueidensa puutiaistilannetta. Vuoden 2021 aikana kansalaiset ilmoittivat palveluun jopa 79 000 puutiaishavaintoa.