Tänään on pelastusliivipäivä

0

Tänään vietetään valtakunnallista pelastusliivipäivää. Tavoitteena on muistuttaa turvallisesta vesillä liikkumisesta ja tempaista pelastusliivien käytön puolesta. Teemapäivälle on tarvetta sillä vesille suunnataan yhä liian usein ilman pelastusliivejä, vaikka niiden käyttö estäisi tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia vesiliikenteessä tapahtuvista hukkumiskuolemista.
Suomessa hukkuu joka vuosi 100–150 ihmistä, joista noin kolmannes vesiliikenneonnettomuuksien seurauksena. Heistä suurin osa on ollut liikkeellä soutuveneellä. Lain mukaan pelastusliivejä ei tarvitse soutuveneessä olla, mutta tässäkin maalaisjärjen käyttö olisi suotavaa. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto kampanjoikin sen puolesta, että pelastusliivit olisivat puettuina aina vesillä liikuttaessa, oli kulkupelinä sitten isompi tai pienempi. Nykyään pelastusliivit pitää löytyä jokaiselle veneessä olevalle silloin kun liikutaan moottoriveneellä tai yli viiden metrin pituisella purjeveneellä.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto myös muistuttaa, että vain käyttötarkoituksen mukaisesti oikein valittu pelastusliivi, joka on henkilön päällä ja oikein puettu, voi pelastaa veden varaan jouduttaessa.
Kylmästä keväästä huolimatta veneilykausi on jo vauhdissa. Mediatietojen mukaan veneilyyn liittyviä vaaratilanteita on tämän kuun aikana tapahtunut jo lähemmäs sata. Myös vesillä onnettomuustilanteet tulevat eteen usein hyvin yllättäen, eikä silloin kaapissa olevista pelastusliiveistä ole apua. Äkillisiä onnettomuustilanteita ovat esimerkiksi venepalo, yhteentörmäys, karilleajo tai veneen kaatuminen. Vaikka onnettomuuden sattuessa apu olisikin lähellä, niin silti ilman pelastusliivejä veteen joutuneelle apu tulee valitettavan usein liian myöhään.
Pelastusliivipäivä on saanut alkunsa kansainvälisestä Ready, Set, Wear it -tapahtumasta. Suomessa sitä on vietetty jo vuodesta 2013 alkaen. Jos liikut vesillä, niin tänään on hyvä päivä tutkia omien pelastusliivien kunto ja se että liivejä on tarpeellinen määrä ja oikeaa kokoluokkaa kaikille kanssaveneilijöille.
Maija Ala-Jääski