Tästä kesä voi alkaa

0

Eipä aikaakaan, kun kesäkuu ponnahtaa esiin kalenterista, ja voidaan vihdoin sanoa, että kesä on tullut. Kesän perinteiset tapahtumat ovat jälleen kaikkien puheissa ja tapahtumakalentereissa. Kalenteriin on nyt monilla merkittynä vaikkapa Merefesti, toritapahtumat, rannan terassien ohjelmat, Crusell-viikko, vanhojen talojen tapahtuma jne. Kalenteriin on saatettu merkitä myös pitkän tauon jälkeen lakkiaisia ja valmistujaisia, rippijuhlia, kesähäitä tai muita kesäjuhlia.

Viime vuonna koronapandemia sekoitti monen tapahtuman järjestäjien suunnitelmia. Milloin oli voimassa mikäkin kokoontumisrajoitus ja mitkä turvavälivaatimukset. Osa suuremmista tapahtumista kuitenkin voitiin järjestää, mutta monet paikalliset tapahtumat peruuntuivat tai järjestettiin poikkeusjärjestelyin.

Nyt tiedossa näyttäisi olevan lähes normaali kesä ainakin rajoitusten suhteen. Paitsi tapahtumien järjestäminen, myös matkailun pitäisi jälleen palautua normaalien kesien tasolle. Toki kotimaan matkailu oli vilkasta jo viime kesänä, joka näkyi myös täällä Uudessakaupungissa. Rajoitusten helpotuttua voisi olettaa, että ulkomaan matkailukin jälleen vilkastuu.

Uusikaupunki on iät ja ajat tunnettu juuri kesäkaupunkina. Kotimaan matkailu on näkynyt kesäisin hyvin kaupungin katukuvassa. Välillä on tuntunut, että kaikki vastaantulijat ovat turisteja, tai ainakin vaikuttavat ulkopaikkakuntalaisilta, joka on pelkästään katukuvaa ja kaupunkielämää piristävä asia. Turistien lisäksi me kaupunkilaisetkin heräämme kuin eloon aina kesällä. Talvisin niin hiljaiset kadut sekä Kaupunginlahden rannat ja ravintolat täyttyvät myös kaupunkilaisista kesäaikana.

Uki on, etenkin kesällä, hieno paikka. Välillä pitää oikein pysähtyä toteamaan asia. Parhaiten sen aina huomaa, kun käy muissa kaupungeissa. Onko missään muualla näin hienoa rantabulevardia ravintoloineen ja veneineen? Kaupunginlahden ranta on kyllä myös oma lempipaikkani tässä kaupungissa. Aika usein iltalenkkini suuntautuu juuri niihin maisemiin, etenkin kesällä.

Kaupungin idyllisyyden rummuttaminen ystäville ja tutuille ympäri Suomen kannattaa kyllä ottaa jokaisen kaupunkilaisen tehtäväksi. Vieläkin kuulee, miten monet ensimmäistä kertaa kaupunkiin vierailemaan tulleet ovat yllättyneitä, että täällä onkin tällainen kaupunki. Monelle kaupungin imago kun on muodostunut teollisuudesta ja sen värittämästä kaupunkikuvasta.

Kesäaika on aina ollut myös taitekohta omassa elämässä. Se juontaa varmaan aika paljon vielä kouluajoista. Kesän alussa loppuvat koulut ja syksyllä mennään usein kohti uutta. Vietetään päättäjäisiä ja valmistutaan. Vieläkin kesä on aikaa, jolloin miettii ja muistelee mennyttä vuotta ja on valmis ehkä johonkin uuteen syksyn tullen. Usein syksyllä aloitetaan uusia harrastuksia tai ryhdytään opiskelemaan jotain uutta. Itsellenikin tuleva syksy tuo toivottavasti tämän työn oheen ihan uutta ajateltavaa ja opittavaa opintojen myötä.

Sitä ennen vietetään kuitenkin kesää ja myös lomaa. Loma on aikaa, jolloin ehtii hetken keskittyä vain omiin ajatuksiin ja haaveisiin sekä levätä hetken tässä kauniissa kaupungissamme. Reissuja on myös suunniteltu ja sellainen tunne on, että tästä tulee tosi mukava ja muistorikas kesä.

Eero Siivonen

toimittaja