Tavoite: Kävelyn ja pyöräilyn määrä kolminkertaiseksi ensi vuosikymmenelle

0
Kaupungin suunnitelmassa tavoitellaan 30 prosentin kasvua kävely- ja pyöräilyliikenteeseen vuoteen 2030 mennessä.

Kaupungissa on valmisteltu kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmaa yhdessä asukkaiden ja luottamushenkilöiden kanssa. Kaupunki on myös saanut ohjelman laatimiseen Traficomin 28 000 euron valtionavustusta.

Ohjelman tavoitevuosi on 2030, mutta sisällön ja painotusten laajempi päivitystarve on ajankohtainen vuoden 2026 aikana.

– Jotta saisimme valtion tukia näihin teemoihin liittyviin investointeihin, on meidän osoitettava, että olemme sitoutuneet pyöräilyn kehittämiseen, edistämisohjelman koonnut kaupungin suunnittelija Henriikka Lohtaja totesi maanantain kaupunginvaltuustossa.

– Teemme nyt siis työtä sekä avustusrahojen saamiseksi että liikkumattomuuden, sen seurausten ja liikenteen päästöjen vähentämiseksi, hän jatkoi.

Kaupungin kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman toimenpiteet pohjautuvat kolmeen kärkitavoitteeseen. Kaupungissa halutaan kasvattaa arkiliikunnan arvostusta sekä luoda turvallinen, esteetön ja viihtyisä liikkumisympäristö ympäri vuoden. Kaupunki toteaa myös, että sitoutuminen ja yhteistyö tukevat ohjelman toteutusta ja seurantaa.

– Tavoittelemme Uudessakaupungissa samaa kuin valtakunnallisessakin kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmassa. Haemme siis 30 prosentin kasvua vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaa toki liikunnan lisäämistä, mutta myös liikennekulttuurin muutosta siihen suuntaan, etteivät onnettomuudet lisääntyisi. Tämä vaatii valistustyötä, infran kehittämistä ja sitoutumista sekä yhteistyötä, Lohtaja summasi.

Valtuutettu Veli-Matti Virtanen (kesk.) totesi Lohtajan esityksen jälkeen, että on äärettömän hyvä asia, että kävelyn ja pyöräilyn kehittämistä on tutkittu.

– Uusikaupunki–Laitila-pyörätie on ikuisuusprojekti. Jos kaupunkien väliä kulkee pyörällä ja matkasta selviää hengissä, on voittajaolo, niin hurja liikenne ja kapea pyöräkaista tiellä paikoin on. Kantakaupungissa on kuitenkin hyvä pyörätieverkosto, Virtanen totesi.

Henna Jokinen (vas.) pyysi kiinnittämään huomiota myös pyöräreittien talvikunnossapitoon. Seppo Nikula (kok.) muistutti, että kaupungin keskustassa on useita arvokkaita virkistysreittejä, joiden huoltotoimista tulisi huolehtia ympäri vuoden.

Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaluonnos merkittiin tiedoksi maanantain kaupunginvaltuuston kokouksessa. Sen ovat aiemmin hyväksyneet myös kaupunginhallitus sekä tekninen lautakunta.