Tero Vasell haluaa periksiantamatonta peliä haiparvelta

0
Korihaiden uusi päävalmentaja Tero Vasell kävi tiistaina tutustumassa uuteen työympäristöönsä.

Elämässä isot muutokset saattavat tapahtua odottamattomasti. Vielä kaksi viikkoa sitten Tero Vasell oli pohtimassa yhdessä Greg Gibsonin kanssa tulevaa Korisliiga-kautta Nokialla.

Sitten tuli yhteydenotto, joka pisti Vasellin miettimään tulevaisuuttaan. Puhelimen toisessa päässä oli Jarno Nikula, joka tiedusteli hänen kiinnostusta lähteä päävalmentajaksi Korihaihin. Ensimmäinen reaktio oli kuitenkin kieltäytyvä.

– Mietin välittömästi, että mitä tuli sanotuksi, ja voisiko tuossa olla mahdollisuutta. Sitten keskustelut Casperin (Santanen) etenivät vauhdilla ja heräsi ajatus, että tästä voisi tulla hyvä juttu, Vasell muistelee.

Ensin piti kuitenkin sopia asiat Nokialla, jossa Vasell on toiminut apuvalmentajana yhtäjaksoisesti syksystä 2016 lähtien, ja juuri keväällä oli solmittu kahden vuoden jatkosopimus.

– Olen kiitollinen BC Nokialle, että sain edelliset kuusi vuotta valmentaa täysipäiväisesti. Paljon uusia kavereita olen saanut niin pelaajista kuin valmentajista. Se on ollut mahtava matka, mutta nyt on katse kohti uusia haasteita.

Haiparven uusi päällikkö on Tampereen Pyrinnön kasvatti. Valmentajaura alkoi 17-vuotiaana, kun Vasell nousi monien vaiheiden jälkeen Pyrinnön 14–15-vuotiaiden poikien päävalmentajaksi.

Pyrinnössä Vasell toimi valmennuspäällikkönä, akatemiavalmentajana, U19-joukkueen valmentajana sekä urheilulukion aamuvalmennuksessa. Vuosina 2012–13 Vasell ehti olla aikuisten tasolla päävalmentajana BC Nokiassa divari A:ssa, kunnes yhtäjaksoinen pesti Nokialla alkoi vuonna 2016.

– Liigajoukkueen apuvalmentajan työn ohella valmensin junioripuolella 2003-syntyneitä poikia sekä yläkoulun ja lukion aamuharjoituksia, Vasell lisää.

Haastavaan tilanteeseen hän joutui keväällä 2019, kun Nokian päävalmentaja Ville Tuominen sai lähteä, ja Vasell nostettiin pääkäskijän paikalle.

– Hoidin sekä junioreita että liigajoukkuetta, mikä oli tosi kuormittavaa. Silloin ajattelin jo, että kyllä apuvalmentajan paikka on mulle sopivampi, Vasell kertoo.

Ajat muuttuvat. Pikkuhiljaa Vasellin mielessä alkoi pyörimään ajatus siitä, minkälaista olisi olla päävalmentajana ja rakentaa omannäköisensä joukkueen. Se mahdollisuus tarjoutui Uudestakaupungista.

Tiistaina Vasell vieraili kaupungissa tapaamassa seuran edustajia ja tutustumassa uuteen työpaikkaan. Ensimmäiset suuntaviivat alkavat saamaan myös muotoaan.

– Kädet syyhyä jo! Nyt yritetään suunnitella, missä järjestyksessä mitäkin asioita hoidetaan. Kesän päätyönä on ehdottomasti pelaajien katselu. Käydään keskusteluja ja tutkitaan, millaisia pelaajia on markkinoilla, kuka olisi kiinnostunut ja mihin meillä rahkeet riittää.

Vasell paljastaa, että tällä hetkellä keskusteluyhteys on auki muutamaan kotimaiseen pelaajaan. Agenttien listoilta katsotaan myös ulkomaalaisvahvistuksia, jotka sopisivat budjettiin, ja niistä tutkitaan kaikki mahdollinen saatavilla oleva tieto.

– Mulla on aika pitkä lista nimiä, joilta jokaiselta tulen kysymään kaikenlaista. Katsotaan sitten löytyykö yhteistä säveltä.

Myös apuvalmentajaehdokkaiden kanssa Vasell on keskustellut ja toiveissa olisi lyödä lukkoon apuvalmentaja mahdollisimman pian.

Koripalloa voi pelata monella eri tavoin. Kysyttäessä, minkälaista koripalloa Tero Vasellin joukkue haluaa pelata, vastaus oli selkeä ja ytimekäs.

– Periksiantamatonta. Kentällä pitää näkyä intohimoa. Pallojen perään mennään, jos se on vapaana, ja taistellaan jokaisesta irtopallosta. Matsin jälkeen kuuluisi olla mustelmia kropassa. Tietyllä tavalla haluan meidän pelaavan ilkeää koripalloa, Vasell julistaa.

Varsinainen pelitapa tulee muokkautumaan sen ehdoilla, minkälaisia pelaajia syksyllä joukkueessa on. Mutta Vasellin mukaan joukkueen punainen lanka ja DNA tulee olemaan puolustaminen.

– Haluan puolustuksen olevan meidän identiteetti, josta meidät tunnistetaan. Hyökkäyspäässä tulee aina silloin tällöin huonoja päiviä, mutta puolustukseen voimme itse vaikuttaa ja se kantaa illasta toiseen, Vasell huomauttaa.

Kentällä identiteetistä tulee omalta osaltaan pitämään huolta joukkueen kapteeni Bojan Sarcevic, jonka ympärille hyökkäyspeliä luonnollisesti lähdetään rakentamaan. Tiistaina Vasell pääsi myös Sarcevicin kanssa jakamaan mielipiteitä.

– Suomistatuksella oleva pelinrakentaja on joukkueelle merkittävä asia. Hänen kokemus ja halu aidosti auttaa Korihaita ja Uuttakaupunkia menestymään lämmittää mieltä.

Vasell muuttaa Uuteenkaupunkiin elokuun alussa, jolloin yhteisharjoitukset alkavat paikalla olevien pelaajien kanssa. Koko joukkueen on tarkoitus olla kasassa syyskuussa.

38-vuotias valmentaja haluaa, että Korihaista tulee koko kaupungin juttu. Sellainen, mitä se on ollut 1990-luvulla, jolloin edelliset mitalit on jaettu.

– Olisi hienoa, jos joukkue näkyisi katukuvassa, ihmiset voisivat tulla juttelemaan pelaajille ja pelaajat olisivat mukana erilaisissa tapahtumissa. Meidän pitäisi olla koko kaupungin joukkue.

– Mutta meidän täytyy faneille todistaa se kentällä omalla työnteollamme, Vasell päättää.