U-sotea isompi sote-keskus

0

Aluehallitukselle esiteltiin tiistai-iltana ensimmäinen hahmotelma Varsinais-Suomen tulevista sote-keskuksista. Virkamiesten valmistelussa syntyneessä luonnoksessa hyvinvointialue jakaantuisi kahdeksaan sote-keskukseen sekä yliopistolliseen sote-keskukseen.

Uudenkaupungin yhtenäisalueen eli U-soten alue, Laitilan ja perusturvakuntayhtymä Akselin sote-palvelut ympättäisiin yhden hallinnon alle. Sote-keskuksen alueella olisi kuitenkin useita toimipisteitä. Hyvinvointialue on jaettu mallissa asukasluvun mukaan niin, että Turussa olisi kaksi sote-keskusta: pohjoinen ja etelä, joissa molemmissa olisi asiakkaina noin 92 000 asukasta. Pienin asukasmäärä olisi Marttila-Loimaan sote-keskuksella, jonka alueella olisi 32 000 asukasta. Meidän sote-keskuksen väestömäärä olisi noin 52 600.

Hyvinvointialueiden perustamisella haettiin suurta vastuualuetta, jotta hallintoa voitaisiin karsia. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että hyvinvointialue pilkottaisiin osiin. Aluehallitukselle esitelty hahmotelma on vasta ensimmäinen suunnitelma, nyt on siis aluevaltuutettujen ja aluehallituksen aika vaikuttaa asiaan, jos niin tahdotaan. Ratkaisevinta asukkaiden kannalta on, että palvelua saa ja palvelupisteeseen pääsee helposti.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on järjestänyt laboratoriopalvelunsa hyvin joustavasti. Asiakas itse varaa ajan vaikkapa verkossa ja samalla päättää, mihin laboratorioon menee. Valintaan ei vaikuta kuntaraja. Vehmaalta voi hakeutua laboratorioon Turkuun, jos niin haluaa, Uudestakaupungista yhtä hyvin Turkuun kuin Uuteenkaupunkiin. Tällainen joustovara on tätä päivää, kun ihmiset asuvat kahdellakin paikkakunnalla ja pendelöivät pitkiäkin työmatkoja.

Toivottavasti myös hyvinvointialueen asukkaille jää valinnanvapautta.

Teija Uitto