Ugissa polkaistaan pyöräilyviikko käyntiin

0

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa on järjestetty 1990-luvulta alkaen. Viikon tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä ja lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla.

Tämän vuoden Pyöräilyviikon (6. – 14.5.22) teemana on ’’Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn” ja viikolla on useita teemapäiviä kuten perhepyöräilypäivä ja pyörämatkailupäivä. Myös Uudessakaupungissa pyöräilyn ja kävelyn edistämiseen on kiinnitetty erityistä huomiota viime vuosina. Juuri hyväksytyn kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman tavoitteena on lisätä omin lihasvoimin tehtäviä matkoja Uudessakaupungissa. Aktiivisten kulkumuotojen suosioon vaikuttavat väyläinfran kunnon ja kunnossapidon ohella se, miten turvalliseksi liikkumistapa koetaan.

Uusi tieliikennelaki astui voimaan 2020 ja se korostaa pyöräilijän roolia ajoneuvon kuljettajana. – Yhteiset pelisäännöt ovat turvallisen liikenteen perusta ja ne koskevat kaikkia tienkäyttäjiä. Selvät sävelet liikenteessä, luottamus omaan ja muiden toimintaan rohkaisevat nousemaan pyörän selkään, kiteyttää kaupungin yhdyskuntatekninen suunnittelija Henriikka Lohtaja.

Uusikaupunki on Pyöräilykuntien verkoston jäsen ja mukana myös Lounais-Suomen Liiku ry:n Haastepyöräily -kampanjassa vapusta juhannukseen. Nyt siis polkemaan Uusikaupunki kartoille, kannustetetaan Uudenkaupungin liikuntapalveluista. Kampanjaan voi kuka tahansa osallistua kirjaamalla omat pyöräilykilometrit mobiilisovellukseen tai hakemalla uimahallista tai Passarista paperisen pyöräilykortin. Palautus on viimeistään 27.6. Mobiilisovellus näyttää kuntakohtaiset pyöräilymäärät reaaliajassa. Uusikaupunki on yli 10 000 asukkaan sarjassa.

Mobiilisovellus löytyy nyt Google Play ja App Store -sovelluskaupoista. Osallistuneiden kesken arvotaan myös palkintoja. Lisätietoja verkkosivulta: liiku.fi/haastepyoraily

Pyöräilyviikolla on jokaiselle päivälle oma teemansa. Lauantaina 7.5. Pyörä kuntoon -päivänä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että polkupyörällä on turvallista ja mukavaa ajaa. Sunnuntaina 8.5. äitienpäivänä vietetään perhepyöräilypäivää. Lähde pyöräretkelle lähipuistoon tai vaikka laavulle koko perheen voimin.

Tiistaina 10.5. polkaistaan pyörällä töihin. Keskiviikkona 11.5. Pyörällä kouluun -päivänä taas kannustetaan koululaisia kääntämään pyöränsarvet kohti koulua. Torstaina 12.5. Pyörällä treeneihin -päivänä toivotaan jokaisen jättävän autonsa kotiin, mihin tahansa harrastukseen lähtiessään.

Lauantaina 14.5. Pyörämatkailupäivä-päivänä suosittellaan tutustumaan kotiseutuun pyörällä.