Uki ja Laitila tavoittelevat yhdessä hiilineutraaliutta– Työpajassa esiteltiin Ukitig ja PS Processing esimerkkeinä yritysten hyvistä ilmastoratkaisuista

0
Projektipäällikkö Jaana Suksi oli koonnut tiekartan pohjaksi niitä ilmastotekoja, joita Uudessakaupungissa ja Laitilassa on jo tehty.

Uusikaupunki ja Laitila hakevat yhdessä ratkaisuja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. CO2-vapaat toimintaympäristöt -hanke käynnistyi alkuvuodesta Ukipoliksen ja Valonian järjestämällä seminaarilla. Hanke jatkui torstaina kulttuurikeskus Crusellissa työpajassa, jossa rakennettiin ilmastotekojen tiekarttaa.

– Nollasta ei lähdetä liikkeelle, sillä molemmissa kunnissa on tehty jo paljonkin ilmastotekoja. Laitila ja Uusikaupunki voivat oppia toisiltaan, projektipäällikkö Jaana Suksi Ukipoliksesta hehkutti.

Kuntaorganisaation omien toimintojen vaikutus alueen päästöihin on kuitenkin vain 5–10 prosenttia, enemmän on merkitystä sillä, mitä yritykset tekevät. Tästä syystä Crusellissa esiteltiin työpajan startiksi kaksi hyvää esimerkkiä yritysten ilmastoteoista.

Teollisuusputkistojen, laiteasennusten ja painekattiloiden toimittaja Ukitig, joka on tavoittanut hiilineutraalisuuden kompensoimalla päästönsä.

– Meille hiilineutraaliuden tavoite on ollut haastava, koska hitsaamiseen ei ole kehitetty vielä täysin kärytöntä vaihtoehtoa. CO2-päästöjen kompensointi on ainoa mahdollisuus, Piia Gottschalk Ukitigin kehitys- ja HR-puolelta kertoi.

Ukitig oli lähtenyt Rakeistus Oy:n kumppaniksi. Rakeistus rakeistaa tuhkaa metsien lannoitteeksi. Ukitigillä on nimetty kompensaatiometsä Pudasjärveltä, jota lannoitetaan tuhkarakeilla. Näin yritys tukee hiilinielujen kasvattamista.

Yritys saa kumppanuudella käyttöönsä Hiilijalanjälki hyvitetty -logon käyttöönsä, josta asiakkaat tietävät, että Ukitig kompensoi noin 180 tonnin vuotuiset päästönsä.

– Me emme ostaneet hyvää omatuntoa, vaan kumppanuutemme Rakeistus Oy:n kanssa ihan oikeasti vaikuttaa, Gottschalk totesi tyytyväisenä.

Laitilalainen yrittäjä Jarno Helistölä kertoi EPS-jätteen eli styroksin kierrätyksestä. Jarno Helistölä ja Santeri Sulo perustivat vuonna 2011 PS Processing Oy:n, joka on keskittynyt styroksin keräilyyn ja käsittelyyn. Styroksi käsitellään tiiviimpään muotoon, paalataan ja kierrätetään.

Helistölä kertoi, että 90 prosenttia materiaalista kertyy kalanjalostusteollisuudesta, muita materiaalin lähteitä ovat muun muassa rakennusteollisuus ja kodinkoneliikkeet. PS Processingilla on toimipisteet Laitilassa, Kuopiossa ja Lahdessa.

– Ajankohtaista alkaa olla toimipisteen perustaminen Turkuun, kun sieltä tulee eniten materiaalia käsittelyyn, Helistölä kertoi.

Yritys on vahvassa kasvussa, sillä salolainen Finnfoam on ostanut puolet laitilalaisen PS Processingin osakkeista ja Finnfoam rakentaa Saloon polystyreenin kemialliseen kierrätykseen tarkoitettua laitosta.

Puheenvuorojen jälkeen kuntien ja yritysten edustajat kokoontuivat yhdessä työpajaan miettimään, miten vastaavia tekoja saataisiin alueelle lisää. Projektipäällikkö Jaana Suksi esitteli aluksi, miten paljon ilmastotekoja jo on tehty. Uudestakaupungista esimerkkeinä olivat muun muassa Ukikyyti-kokeilu, Yaran uusi katalyyttitekniikka, jäähallin led-valaistus ja etätyötila Messi.

Laitilasta esimerkeiksi oli nostettu muun muassa Sirpunpuiston lähivirkistysalueen kehityshanke, Smart Villages -ratkaisut, kierrätyskeskus ja Pähkinäpensaan päiväkodin kierrätystoiminta.