Vaarallisten aineiden säilytysajat Turun ratapihalla vähentyneet

0
Tämä näky on tuttu Uudessakaupungissa.

Olen vuosien varrella seurannut mm. tiedotusvälineitten kirjoituksia Uudenkaupungin radasta. Turussa on pelätty lannoitetehtaan vaunujen säilyttämistä Turun asemalla. Vuonna 2009 kirjoitettiin, että vaaratilanteita aiheutuu, kun vaarallisten aineiden kuljetus jaetaan Turussa kahtia. Sen sanottiin johtuvan siitä, etteivät dieselveturit jaksa vetää koko vaunuletkaa. Sähköjunaliikenne alkoi helmikuun alussa.

Siilinjärveltä tuodaan Hangonsaareen fosfori- ja fluorihappoa ja toisaalta Uudestakaupungista viedään typpihappoa Siilinjärvelle. Kumpaankin suuntaan kulkee yleensä päivittäin yksi juna. Rautatieliikenteestä on netistä löydettävissä avointa datatietoa, joka perustuu liikenne- ja viestintäministeriön omistajaohjauksessa tapahtuvaan toimintaan.

Tiedoista on nähtävissä, että nämä Uudenkaupungin – Siilinjärven junat eivät nykyisin enää yleensä pysähdy pitkäksi ajaksi Turussa. Esimerkiksi Hangonsaaresta illalla Siilinjärvelle lähtenyt juna pysähtyi 12.5.2022 tarkasteltuna Turussa kolmena viimeksi kuluneena päivänä puolesta tunnista noin tuntiin. Toiseen suuntaan Siilinjärveltä tulleet junat jatkoivat Turusta noin viiden minuutin kuluttua.

Venäläisen ammoniakin kuljetuksia Vainikkalasta Hangonsaareen ei avoimesta datasta pysty erikseen seuraamaan.

Ennen sähköjunaliikennettä Turun pysähdykset näyttävät olleen pitempiä.

Matti Jalava