Vanhat pokat, uusi ilme– Ikkunapäivänä korjattiin vanhaa ja saatiin vinkkejä

0
Majatalo Kirkkokadun Amanda ja Olga sai pihapiiriinsä hyvän joukon ikkunankunnostuksesta kiinnostuneita vanhan puutalon omistajia.

Aurinkoinen ja lämmin sää suosi viime lauantaina opastustapahtumaa. Uudenkaupungin Vanhat Talot -yhdistyksen Ikkunapäivää vietettiin vanhojen puutalojen suojassa. Katja ja Kari Laineen omistaman majatalon Kirkkokadun Amanda ja Olga pihapiiriin kokoontui  vanhan puutalon omistajia.

– Me mietimme yhdistyksen kokouksessa, kenellä olisi hyvä kohde esitellä ikkunakorjausta. Sellainen löytyi itseltä, naurahtaa Uudenkaupungin Vanhat Talot -yhdistyksen puheenjohtaja Katja Laine.

Tapahtuman kutsussa sanotaan: ”Vanha ikkuna on kaunis, ekologinen ja osa kulttuurihistoriaa. Ikkuna on myös pitkäikäinen, kun siitä pidetään huolta. Tule tutustumaan ikkunoiden korjaamiseen. Voit ottaa mukaan tehtäväksi oman kunnostusta kaipaavan ikkunan tai seurata kunnostuspuuhia.”

– Tarkoitus on saada ihmiset innostumaan vanhan korjauksesta, sanoo Ugin Vanhat Talot -yhdistyksen rahastonhoitaja Taina Nikula .

Rakennusrestauroinnin artenomi Elsi Lehto näytti pihalle tuodun suuren pöydän ääressä, miten ikkunaremontin eri vaiheet toteutetaan perinteisellä tavalla.

– Ikkunaa ei kannata korjata, jos se ei ole tarpeeksi huonossa kunnossa, sanoo Elsi Lehto.

Opastuksessa irrotettiin ensin taltan avulla ikkunakitti ja pihdein lasituslangat, jotta saatiin lasit pois pokien puhdistuksen ajaksi.

– Lasien ja kitin avulla ikkuna pysyy suorassa kulmassa, mutta kulmia ei kuitenkaan saa muuttaa, koska karmitkaan eivät ehkä ole suorassa kulmassa, huomauttaa Elsi Lehto.

Ikkunanpokien puhdistettuihin kyntteisiin siveltiin nopeasti kuivuvaa sellakkaa.

– Pääasia on, että kyntteen ja kitin välissä on jotakin, joka estää kitissä olevan öljyn imeytymisen puuhun, selittää Elsi Lehto.

Puhdistettu ikkunalasi painettiin kyntteeseen pannun aluskitin päälle. Sitten lyötiin lasitusnaulat, jotka jäivät ulkoreunaan levitetyn kitin sisään. Eräs paikalle saapuneista kyselee ikkunakitin kuivumisaikaa.

– Kitti kuivuu 50 vuodessa. Pehmeää kittiä ei kannata vaihtaa, vastaa Elsi Lehto naurahtaen.

Pokat maalataan perinteisellä pellavaöljymaalilla, johon on sekoitettu vernissaa ja sinkkioksidia homeenestoaineeksi. Öljyistä perinnemaalia sivellään useina ohuina kerroksina, jotta maali ehtii kerrosten välissä kuivua.

– Pensseleitä ei kannata välillä pestä, ne voi jättää vernissaan, jota maalit ja kitti jo muutoinkin sisältävät, antaa Elsi Lehto työtä helpottavan ohjeen.

Yleisölle näytettiin myös, miten ikkunalasia leikataan. Eri muotoisia ja kokoisia lasin paloja irtosi taitavissa käsissä tottunein ottein.

– Vanhaa lasia on helppo leikata, mutta uudemmat lasit eivät aina leikkaudu haluttuun suuntaan, selittää Elsi Lehto.

Vehmaalainen rouva saapui paikalle mukanaan vanha ikkuna. Hän halusi tietää, voiko pahasti ränsistyneen kellarin ikkunan kunnostaa.

– Tämä on ainakin riittävän huonokuntoinen. Purkaisin kokonaan ja aloittaisin alusta, neuvoo Elsi Lehto.

Korjausopastuksen myötä jäätiin seuraamaan isäntäparin rauhallista ja sopuisaa työskentelyä esillä olleitten kahden ikkunaruudun parissa.

Pyhärantalainen Elsi Lehto on ammattilainen, jolta saa vanhan puutalon korjausrakentamiseen neuvontaa, suunnittelua ja valvontaa.

Hän tuntee perinnemaalit ja niiden käytön niin sisällä kuin ulkona.

Elsi Lehdon yritys korjaa ja valmistaa rakennusosia. Yritys osaa muun muassa perinteisen pinkopahvituksen.

Kansalaisopistossa pyörii jo kymmenettä vuotta ikkunankunnostuskurssi Elsi Lehdon ohjauksessa.

Jussi Vaajasaari