Vapaan maan puolustaminen on nuorten tehtävä – Kaatuneita muistettiin sankarihaudoilla

0
Itsenäisyydellämme on kallis hinta, Iiris Soininen muistuttaa.

Demokratia, tasa-arvo, sinnikäs sairaanhoito, kestävä koulutusjärjestelmä, vapaa maa. Näistä elämme kunniavelassa sodassa kaatuneille, Iiris Soininen Uudenkaupungin nuorisovaltuustosta muistuttaa. Hän puhui sunnuntaina kaatuneiden muistopäivän tilaisuudessa sankarihaudoilla.

Samalla muistellaan itsenäisyytemme käsittämättömän kallista hintaa. Kunnioitus kuuluu kuitenkin vuoden jokaiseen päivään ja se tulisikin pitää mielessä.

– Omassa elämässäni asepalvelukseen hakeminen ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan, demokraattiseen Euroopan maahan, saa minut yhä useammin ajattelemaan uhrauksia, joita suomalaiset ovat meidän puolestamme tehneet. Kaikki isovanhempieni vanhemmat ovat eläneet sodan keskellä ja omalla isopapallani oli sirpale selässään vielä kuolinvuoteellaan, Soininen muistelee.

Sodassa taistelleiden ajattelu herättääkin uskomatonta kiitollisuutta. Eikä voi täysin ymmärtää miltä tuntuu, kun suomalainen sisukkuus tulee sataprosenttisesti käyttöön.

– Taakka vapaan maan puolustamisesta on nyt siirtynyt meille ja voimme vain toivoa, ettei meidän tarvitse kantaa sitä läheskään niin raskaana, Soininen muistuttaa.

Nuoria saatetaan ajatella vähemmän isänmaallisina. Iiris Soininen sanoo, ettei näe totuutta näiden ajatusten takana, nuorten into maanpuolustukseen on korkea. Myös varusmiehiä saatetaan pitää herkkinä vässyköinä.

– Tämäkään ei vastaa totuutta omasta näkökulmastani. Se kertoo vain siitä kuinka etuoikeutettuja olemme, että saamme etsiä itsestämme sitä herkkyyttä, hän korostaa.

Vaikka epäkohtia joskus kritisoidaankin, se ei kohdistu suomalaisuuteen. Soininen sanoo olevansa ylpeästi isänmaallinen ja arvostavansa sodassa kaatuneiden uhrauksia.

– Aion muistuttaa tuleville sukupolvillekin, että me olemme lapsenlapsia, joille uhrauksia tehtiin ja jotka sotilaat rintamalla pitivät mielessään. Me olemme lapsenlapsia, jotka eivät saa unohtaa. Me muistamme, hän lupaa.

Seurakunnan tervehdyksen toi pastori Heli Nurmi . Hän muistutti rauhan merkityksestä ja kehotti myös rukoilemaan sen puolesta.

Sankarihaudoille laskivat oman seppeletervehdyksensä kaupunki, seurakunta, reserviläiset sekä sotaveteraanijärjestöt. Yleisö kunnioitti hartaana tilaisuutta viimaisessa tuulessa.

Oman tervehdyksensä toi myös lähipuussa huhuillut toukmettinen eli sepelkyyhky, Uudenkaupungin Laulu-Veikkojen ohella.

Myös vapaussotamme uhreja sekä vakaumuksensa puolesta kaatuneita muistettiin.

Kaatuneiden muistopäivänä laskettiin seppeleet myös Kalannin, Lokalahden ja Pyhämaan sankarihautausmailla.

Rauno Laine