Wintterin rakennukset alkavat nousta – Monitoimihalli ja uimahalli harjakorkeudessa ensi keväänä

0
Työmaan etenemistä perjantaina tarkastelivat SRV:n työsuojelupäällikkö Tapio Luoma (vas.), työmaapäällikkö Kaj Grönroos, projektipäällikkö Eerik Leivo ja Turun siirtomurskeen työnjohtaja Hemmo Heino.

Wintterin työmaalla edetään tiistaina muotti- ja raudoitustöihin sekä aloitetaan perustusten betonityöt. Ensimmäisenä rakennuksista alkavat nousta uimahallin ja monitoimihallin seinät. Rakennuksen seinät, katto ja ikkunat ovat valmiita ensi vuonna näihin aikoihin.

– Tällä viikolla on tehty vielä rakennusten salaojatöitä ja anturapohjien rakentamista. Pääsemme pian siis nousemaan noin viiden metrin syvyisestä montusta ylöspäin. Nykyisen palloiluhallin viereen alkaa nousta uusi uimahalli ja jäähallin sivulla alkaa pian näkyä monitoimihallin runkoa, SRV rakennuksen projektipäällikkö Eerik Leivo kertoo.

Noin 80 prosenttia työmaan vaatimista räjäytys- ja louhintatöistä on tähän mennessä tehty. Räjäytykset jatkuvat heinäkuulle saakka, mutta aiempaa pienimuotoisempana, koska edessä on enää lähinnä viemärilouhintatöitä.

– Työt ovat lähteneet hyvin liikkeelle. Olemme hieman aikataulusta edellä, koska Totaalipurku hoiti hommansa sovittua nopeammin. Turun Siirtomurske pääsi siten aloittamaan maanrakennustyöt suunniteltua aiemmin, Leivo lisää.

Leivon mukaan aikataulutusta nopeammin sujuneet työt antavat heille pelivaraa tuleviin työvaiheisiin, mutta ei parin viikon jousto vielä kolmen vuoden projektissa ihmeitä tee.

– Meillä on vielä paljon hankintoja tekemättä, joten jousto tulee tarpeeseen, lisää SRV:n työmaapäällikkö Kaj Grönroos.

Ukrainan tilanne näkyy työmaalla esimerkiksi materiaalien hinnoissa ja siinä, että aiemmin Ukrainasta tullut harjateräs hankitaan nyt muualta.

– Ukrainan tilanne ei ole kenenkään kannalta hyvä asia, mutta sen rinnalla materiaalikustannusten nousu on pieni murhe. Inflaatio nosta hintatasoa, mutta SRV:n ja kaupungin välinen sopimus on neuvoteltu ja nakutettu, joten tilaajapuolelle hinnankorotuksia ei ole luvassa, Leivo korostaa.

Keväällä vanhan koulun rakenteista löydetty kreosootti oli Leivon mukaan ikävä yllätys, vaikka siitä ennakkoaavistus olikin.

– Talon pohjia ei kukaan päässyt etukäteen niin tarkasti tutkimaan, joten jälkiviisastelu on tässä asiassa helppoa. Silti se, että rakennus purettiin kokonaan, oli paras tapa päästä kreosootista eroon, Leivo lisää.

Työmaan lähialueille on asennettu useita tärinämittareita, joiden seuraaminen on osa Grönroosin työtä.

– Mittareissa on jatkuva seuranta. Räjäytystöiden jälkeen saamme heti lukemat ja luvut ovat olleet hyvin maltillisia ja alle ohjearvojen. Tietojemme mukaan räjäytystöistä ei ole aiheutunut vaurioita lähellä oleviin rakennuksiin, Grönroos korostaa.

Wintterin työmaalla on jatkuvasti läsnä kuusi SRV:n työnjohtajaa ja työsuojelupäällikkö. Urakoitsijoilla on tällä hetkellä läsnä parisenkymmentä työntekijää. Grönroosin mukaan työntekijöiden saannissa ei ole toistaiseksi ollut ongelmia.

Työmaalle ei ole tulossa kesätaukoa, vaan työt jatkuvat läpi kesän siten, että työntekijät porrastavat lomiaan.

– Kesä ja erityisesti kuiva heinäkuu ovat meille kaikkein parasta rakennusaikaa, joten silloin töiden pitäisi edetä ripeästi, Leivo korostaa.

– Kun koululaiset jäävät kesälomalle, niin työmaata ympäröivä liikenne rauhoittuu ja se on meidän kannaltamme ihanteellinen tilanne, Grönroos lisää.

SRV:n työsuojelupäällikkö Tapio Luoma on tyytyväinen siitä, että työmaalla on toistaiseksi täysin vältytty työtapaturmilta. Luoman mukaan urakoitsijoiden sitoutuneisuus ja jatkuva turvaohjeiden ja koulutusten läpikäynti ovat avainasemassa.

– Olemme myös tyytyväisiä, että aiemmin koululaisille, heidän vanhemmilleen ja muille kaupunkilaisille annetut turvaohjeet sekä kulkureitit menivät perille ja ne otettiin tosissaan, Leivo korostaa.

Syksyllä käynnistyvä runkovaihe on Wintterin rakentamisen vaarallisin työvaihe.

– Siihen kiinnitetään vielä erityishuomiota, koska runkotyöt ovat kaikkein vaarallisimpia rakennusalan työntekijöille nostotöiden ja putoamisvaaran takia, Luoma korostaa.

Fakta
Wintterin avainlukuja

– Purkutyöt alkoivat kevättalvella 2022.
– Kokonaisuus valmistuu keväällä 2025.
– Kaupungin ja rakennusyhtiön elinkaarisopimus päättyy 2045.
– Rakennus on kokonaislaajuudeltaan 22 600 brm2.
– Opetuksen ja kasvun tiloja on noin 13 000 brm2.
– Liikunnan tiloja noin 9 600 brm2.
– Rakennusinvestointi sisältäen purkukustannukset 62,06 miljoonaa euroa.
– Arvio väistötilakustannuksista noin 2 miljoonaa euroa.
– Käyttäjän omat hankinnat, kuten irtokalusteet, esitystekniikka, varusteet ja laitteet maksavat arviolta 3,5 miljoonaa euroa.
Lähde: Uudenkaupungin kaupunki