Wintterin työmaa kolme viikkoa edellä aikataulua– Vanhan koulun perustuksista löytyi kivihiilipikeä, joka keskeytti purkutyöt hetkeksi

0
Wintterin työmaakamera näyttää kaupunkilaisille liki ajantasaisen työmaatilanteen Viikaistenmäeltä.

Viikaisten ja Pohitullinmäen tulevan koulurakennuksen Wintterin alta on tällä hetkellä purettu 95 prosenttia vanhoista kiinteistöistä. Työt ovat edenneet aikataulutettua nopeammin.
– Olemme tällä hetkellä kolme viikkoa edellä yleisaikataulusta. Louhintatyöt ovat noin kaksi viikkoa edellä aikataulusta. Nämä ovat hyviä asioita, jos jatkossa tulee esimerkiksi ongelmia tarvikkeiden saatavuuden suhteen. Toistaiseksi Ukrainan sota ei ole aiheuttanut muutoksia Wintterin työmaalle, Uudenkaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari kertoi maanantain kaupunginvaltuustolle antamassaan katsauksessa.

Myös maanrakennus- ja louhintatöistä on tehty kahden ensimmäisen lohkon eli liikuntarakennusten kohdalta noin 70 prosenttia.
– Ensi viikolla on tarkoitus päästä jo perustustöihin ja työt aloitetaan uuden uimahallin nurkasta. Ensimmäisenä alueelle tehdään siihen liittyviä salaojaputkistojen asennuksia ja betonivaluperustustöitä, Nikkari kertoi.

Töiden aikana on ilmennyt muutamia lisä- ja muutostyötarpeita. Tällaisia ovat esimerkiksi asbestipurkuun liittyvät noin 2 500 euron kulut.

Kaupungin ja rakennusyhtiö SRV:n välisessä hankintasopimuksessa on lisäksi sovittu monitoimitilan parven laajennuksesta, jonka osalta kustannukset ovat 69 000 euroa. Myös hule- eli sade- ja pintavesien viivyttämiseen liittyvät kustannukset ovat 114 000 euroa.

Nikkarin mukaan purkutöiden aikana on selvinnyt, että vanhan koulun perustukset on sivelty kivihiilipiellä, jonka purkamisesta ja jatkokäsittelystä tulee mahdollisesti noin 100 000 euron lisäkustannukset.

Pikisivelyä on käytetty vanhoissa taloissa estämään kosteuden pääsyä rakenteisiin.
– Purkutyöt olivat hetken keskeytyksissä, koska olemme yhdessä urakoitsijan eli SRV:n ja heidän aliurakoitsijansa Totaalipurun kanssa selvittäneet, missä tätä kivihiilipiellä siveltyä mursketta olisi mahdollista käsitellä, Nikkari summasi.

Nyt asiantuntijat ovat tulleet siihen lopputulokseen, että noin 3 000 kuution pikisivelyaineksen murskaus ja käsittely onnistuu Uudenkaupungin Munaistenmetsän materiaalinkierrätyskeskuksessa.

Nikkari kertoi valtuutetuille, että kivihiilipikisivelylöydökset olisivat aiheuttaneet peruskorjausvaihtoehdossa sen, että koko vanhan Viikaisten koulun pohjarakenteet ja osa perustuksista olisi tullut korjattavaksi.
– Tästä oli jo epäilyä aiemmin, mutta emme tienneet, että sitä on koko koulun pohjarakenteessa. Tämän takia osa koulusta on ollut jo aiemmin pois käytöstä, koska tiloissa on haissut mahdollisesti syöpää aiheuttava kreosootti, Nikkari lisäsi.