Yhteisöllisyys tuo hyvinvointia

0

Kaupunkiimme levittäytyy helatorstaina Kätköistä kiertoon -kirppistapahtuma. Tapahtuman järjestää Uudenkaupungin Vanhat Talot ry. Yhdistys perii muutaman euron osallistumismaksun markkinointikuluihin, sen maksettuaan voi kantaa pihaansa tai torille pöydän ja laittaa kirpparipisteen pystyyn. Kävijöille tapahtuma ei maksa mitään, ellei sitten osta jotain.

Kätköistä kiertoon -tapahtuma perustuu vahvasti yhteisöllisyyteen ja ekologisiin elämänarvoihin, kuten yhdistyksen järjestämät muutkin tapahtumat: Uudenkaupungin Vanhat Talot ja Illallinen Uudenkaupungin taivaan alla.

Yhdistys tekee näitä tapahtumia järjestämällä hyvin arvokasta työtä. Uudenkaupungin Vanhat talot -tapahtuma vetää kävijöitä ympäri Suomea. Tapahtumalla suuri merkitys kaupungille matkailullisesti. Tapahtuma vahvistaa myös Uudenkaupungin brändiä puutalojen kaupunkina. Moni kävijä tuntee Uudenkaupungin nimenomaan tämän tapahtuman ansiosta.

Tapahtumilla on toinenkin merkitys. Vanhat Talot ry:n tapahtumat kasvattavat yhteisöllisyyttä, jonka tarve on erityisen suuri tällaisessa kaupungissa. Kun Uuteenkaupunkiin tullaan töitten perässä eri puolilta Suomea, on tärkeää, että kaupungissa on matalan kynnyksen tapahtumia. Tapahtumat tuovat ihmiset yhteen ja saavat uudet asukkaat kokemaan itsensä osaksi yhteisöä.

Yhteisöllisyyden synty ei ole tänä päivänä itsestään selvää, kun ihmiset lähtevät juuriltaan ja muuttavat uuteen paikkaan. Lukuisissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että ihmisten hyvinvoinnin ja yksinäisyyden ennaltaehkäisemisen vuoksi yhteisöllisyyden rakentaminen on tärkeää. Tästä syystä Sitrakin on toteuttanut lukuisia hankkeita, jotka pyrkivät lisäämään yhteisöllisyyttä.

Teija Uitto