50 vuotta ensimmäisistä Kukkosuunnistuksista

0
Jyskeen Kukkosuunnistuksesta on muodostunut suunnistajille juhannusviikon perinne. Kuva vuoden 2019 kisan lähtöpaikalta.

Laitilan Jyskeen ensimmäinen Kukkosuunnistus kilpailtiin 50 vuotta sitten, tarkka päivämäärä on lauantai 17.6.1972. Kilpailupaikka oli Tulejärvi, keli oli helteinen ja osanottajia noin 200. Kisat onnistuivat hyvin ja osanottajien toiveiden mukaisesti kisasta tuli jokavuotinen tapahtuma.

”järjestäjät toivovat tähän munamarkkinakilpaan laitilalaisten runsaslukuisasti osallistuvan. reittejä löytyy jokaiselle sopivia, joten reippaasti mukaan rastiretkelle,” houkuteltiin edellisen viikon Laitilan Sanomissa paikkakuntalaisia kisaan mukaan.

Laitilalaisten lisäksi kisaan saapui osallistujia laajalta alueelta ja mukana oli jo ensimmäisellä kerralla kansallisen tason huippusuunnistajia. Runsas osanottajamäärä oli Jyskeen suunnistajille mieluisa yllätys.

”Reitit saivat tunnustusta monen kilpailijan taholta, ne olivat mielenkiintoisia pikku vaikeuksineen,” kerrottiin kisaselostuksessa. Sää oli siis helteinen ja ”hengitys salpautui ja voimat valuivat monille kummuille ja soille, auringonpaiste sokaisi silmät ja rastimerkit kartalla kävivät epämääräisiksi”, kuvattiin olosuhteita.

Aluksi Kukkosuunnistus järjestettiin Munamarkkinoiden yhtenä tapahtuma viikonloppuna, mutta nyttemmin sen ajankohdaksi on vakiintunut juhannusviikon torstai. Kisasta onkin tullut monelle lähiseudun suunnistajalle lähtölaukaus juhannuksen viettoon.

Osanottajamäärä on ensimmäisestä kerrasta kasvanut ja parhaimmillaan osanottajia on ollut reilusti yli 300. Vuonna 2020 Kukkosuunnistus jäi koronarajoitusten vuoksi pitämättä ja ihan tarkkaa tietoa ei ole, onko joskus aiemminkin jostain syystä ollut välivuosi, mutta hyvin perinteisestä suunnistustapahtumasta voidaan puhua.

Tämän vuoden Kukkosuunnistus käydään Laitilan itäosissa Kaivolan maastossa, keskuspaikka on kylän koululla. Ensimmäiset lähdöt tapahtuvat kello 18. Ilmoittautumisaika päättyy vasta maanantaina, joten osanottajamäärä ei ole vielä tiedossa.

Varsinaisten ennakkoilmoittautumista vaativien kilpasarjojen lisäksi tarjolla on kuntosuunnistajilla kaksi reittiä, joihin voi ilmoittautua paikan päällä.

Maasto Kaivolassa on pienipiirteistä ja pääosin helppokulkuista. Isoja korkeuseroja ei ole, mutta risuikkoja ja tiheikköjä on jonkin verran.