Ääni-installaatio tuo jännitystä Myllymäkeen

0
Mikko Rantanen esittelee Mamsellimyllyä, johon installaatio tulee.

Myllymäen puistossa kuullaan heinäkuussa lapsille suunnattu ääni-installaatio Mamsellimyllyssä kummittelee, johon freelance ohjaaja-dramaturgi Mikko Rantanen on saanut vaikutteita mamsellimyllyn historiasta.

Äänitarinan lisäksi Myllymäellä nähdään installaation aikaan Myllymäen historiasta kertovia infotauluja, maalauksia sekä tarinataulu, josta kertomuksen voi lukea suomeksi ja englanniksi.

Rantanen sai edellisestä Myllymäellä olleestaan installaatiostaan palautteita, joiden mukaan myös lapsille olisi hyvä suunnata jotakin samankaltaista. Hän alkoi työstää äänitarinaa pyyntöjen pohjalta, koska uskoo itsekin lasten tarvitsevan lisää ohjelmaa.

– Lapsilla ei ole koskaan tarpeeksi ohjelmaa, pöhinää ja touhuamista, Rantanen huomauttaa.

Installaatio sopii kaikille, sillä äänimaisemassa ei ole puhetta, vaan se koostuu efekteistä ja musiikista. Tällöin tarinaa pystyvät seuraamaan kaikenkieliset ja -ikäiset, minkä Rantanen kokee tärkeäksi.

– Äänitarina sisältää leikkimielisiä elementtejä ja vähän pelottaviakin, sen takia sitä sanotaan jännittäväksi.

Puheen puuttuminen antaa kuulijalle myös mahdollisuuden käyttää omaa mielikuvitustaan.

Rantanen kertoo saaneensa tarinaan inspiraatiota myllyistä, ja alkoi selvittää niiden historiaa monesta eri tahosta.

– Olen ollut Uudenkaupungin museon Mari Jalavan kanssa yhteydessä, ja heiltä saanut lisäinfoa, että minkälainen tämä Myllymäen alueen historia on.

Lisäksi Rantanen on haastatellut myllyjen asiantuntijaa, Kirsti Hornia , sekä lukenut paljon kirjallisuutta luonnon uskonnoista ja myllyistä

– Ne ovat vain poimintoja ja ideoita ja vaikutteita, joiden avulla koko tarina on yhdistynyt päässäni kokonaisuudeksi, Rantanen selventää.

Inspiraation lisäksi Rantanen sai koottua tiedoistaan infopaketin. Myllyjen reunoille tulee installaation ohella tauluja, joissa kerrotaan tarkemmin myllyjen sekä koko alueen historiasta.

Vaikka äänimaailma on teoksen keskiössä, Myllymäeltä löytyy myös lyhyt tekstiversio kertomuksesta. Kuvituksesta vastuussa on Petri Auli , jonka maalaukset värittävät tarinaa.  Ääni-installaatio kestää kuusi minuuttia, ja puistoon on vapaa pääsy.

Mamsellimyllyssä kummittelee -ääni-installaatio Myllymäellä 18.–24.7. klo 10–20.

Iines Toivonen