Alkukesän kelit lupaavat hyvää kukkakaalisatoa

0
Jaakko Pietilä on neljännen sukupolven viljelijä Kalannin Merilän tilalla. Vuodesta 2017 lähtien tilalla on viljelty kukkakaalia.

Kalannin Vahteruksen kylässä sijaitsee Merilän tila, jossa viljellään kukkakaalia. Uudenkaupungin alueella sijaitsee vain yksittäisiä kaalien viljelyyn erikoistuneita tiloja, sillä viljely on haastavaa ja vaatii tarpeeksi hyvän maan sekä kastelun.

Tilan isännän Jaakko Pietilän johdolla ensimmäiset taimet on istutettu maahan huhtikuun alussa, ja alkuviikolla alkoi sadonkorjuu.

– Kukkakaalin satokausi alkaa yleensä kesäkuun alussa ja jatkuu syksyn pakkasiin asti. Meidän tilalla kausi päättynee lokakuun puolivälissä, Pietilä arvioi.

Edellisiin vuosiin verrattuna satokauden alla on ollut paljon erilaisia asioita hoidettavana esimerkiksi työntekijöiden saatavuus Ukrainan sodan takia. Tänä kesänä tilalla työskentelee seitsemän kausityöntekijää, mikä on Pietilän mukaan sopiva määrä.

– Säiden puolesta on myöskin ollut vaihtelua, sillä huhtikuu oli poikkeuksellisen kylmä eikä tässä vaiheessa kesää ole ollut vielä helleaaltoja. Toisaalta alkukesän kelit ovat olleet ihanteellisia kaalien kasvulle.

– Varhaisimmat kaalit ovat hieman kärsineitä kylmästä säästä, mutta tällä hetkellä seuraavat istutukset näyttävät jopa liiankin hyviltä, Pietilä toteaa.

Kukkakaalilajikkeita on todella paljon ns. valkoisia lajikkeita, mutta Merilän tilalla viljellään myös värillisiä lajikkeita, kuten vihreää romanesco-kaalia ja oranssin sekä liilan väristä kaalia.

Eri lajien viljely menee päällisin puolin samalla kaavalla, mutta värillisiä kaaleja ei viljelysmaalla peitetä ollenkaan toisin kuin valkoisia.

– Kun kasvun loppupuolella kaali alkaa muodostumaan kasvin sisään, valkoiset kaalit peitetään sen omilla lehdillä. Näin ollen auringon valo ei pääse kaalin pintaan, milloin valo voisi värjätä kaalin keltaiseksi, Pietilä taustoittaa.

Viljelyyn menee lajikkeesta riippuen kahdesta kolmeen kuukauteen. Ensin kaalien taimet kasvatetaan kasvihuoneissa taimikennoissa. Sen jälkeen taimet istutetaan peltoon jaksotetusti, niin että leikattavaa olisi kesällä mahdollisimman pitkällä aikavälillä.

– Kukkakaalia ei voi varastoida hirveästi, sillä se ei montaa päivää säily. Näin ollen maalla pitäisi olla koko ajan tuoretta kaalia leikattavana, Pietilä huomauttaa.

Haasteita viljelysmaille tuovat erilaiset tuholaiset sekä pelloilla esiintyvät taudit, kuten möhöjuuri. Tautien takia kukkakaalia ei voida viljellä samassa paikassa, kuin kerran viidessä vuodessa.

– Toistaiseksi on löytynyt vuokramailta viljelystilaa, joten paniikkia ei vielä ole. Omaa viljelystilaa löytyy alle 50 hehtaaria ja lisäksi vuokramailla on 40–50 hehtaaria lisätilaa.

Tilalle on keväällä haettu lupaa omalle tuuli- sekä aurinkovoimalle. Taustalla oli Pietilän suunnitelma rakentaa tilalle kasvihuone sekä kasvatustunneli, jonne voimalat tuottaisivat sähkön.

– Yritämme kehittää toimintaa ja päästä pelloilta pois traktoreita käyttämästä. Näin saisimme sähköistettyä tuotantoa mahdollisimman pitkälle. Olemme kokeilleet kasvattaa pinaattikiinankaalia ja tavoite olisi jatkaa sitä myös talven yli.

Pietilä on saanut toukokuussa investoinneille luvan. Aikaisintaan voimalat voisivat olla pystyssä ensi vuonna, mutta paljon muuttuvia tekijöitä on matkan varrella.

– Menen heinäkuussa katsomaan Saksaan tuulimyllyä, joka olisi tarkoitus tuoda tänne. Ensin se peruskorjataan Tanskassa syyskuussa. Koitetaan vuodessa selvitä tästä urakasta, Pietilä herättelee toiveita.