Ammattikalastajat odottavat hallitukselta toimia

0
Sää suosi Silakrysäystä, joka järjestettiin Taivassalossa kahden koronavuoden tauon jälkeen.

Taivassalon perinteinen Silakrysäys houkutteli parin vuoden koronatauon jälkeen paikalle runsaasti kävijöitä. Tapahtuman aikaistaminen ei haitannut vaan kesä näytti parhaat puolensa. Puoleen päivään mennessä kenttä olikin jo täyttynyt väestä.

Järjestävät arvelivat ainakin muutaman tuhannen käyneen päivän aikana tutustumassa tarjontaan. Toki jotkut rysäyksessä kävijät esittivät myös toiveen siitä, että tällaiset isot tapahtumat eivät olisi samana päivänä. Uudessakaupungissa kun oli samaan aikaan käynnissä Merefesti.

Paitsi itse silakka, tapahtuman teemana tänä vuonna oli myös Itämeri ja sen suojelu sekä mitä me itse voimme tehdä yhteisen meremme hyväksi. Tätä kyseli muun muassa Uudenkaupungin seudun ympäristöyhdistys omalla osastollaan.

Silakrysäyksen perinteeseen kuuluvat myös paikallisten ammattikalastajien antama julkilausuma sekä vuoden rysäyttäjän valinta.

Kalastusta koskevat hallitusohjelman tavoitteet ovat edelleen saavuttamatta, kalastajat muistuttivat. Julkilausuman otti vastaan kansanedustaja Kike Elomaa .

Kalastajat toivovat ammatillisen kalastuksen edellytysten turvaamista sekä vahinkojen vähentämistä. Tähän kuuluu muun muassa hyljekannan hoitosuunnitelma. Vahinkoja aiheuttavien hylkeiden poistosta tulisi saada korvaus.

Toivottavaa olisi myös merimetsostrategia kannan hallitsemiseksi ja vahinkojen estämiseksi. Merimetsojen metsästyksen poikkeuslupien saantia tulisi nopeuttaa.

Huomiota kiinnitetään myös kotimaisen luonnonkalan käyttöön. Sen hyödyntämistä tulisi edistää työpaikkojen ja terveysvaikutustenkin takia. Edullinen massatuote pienestä silakasta odottaa edelleen hyödyntäjäänsä.

Kotimaisen kalan käyttöä julkisissa hankinnoissa tulisi myös edistää. Kuten myös kalatuotteiden vientiä. Kalastajat ovat huolissaan myös silakkakannan heikkenemisestä ja koon pienenemisestä. Tästä kertoi myös Luonnonvarakeskuksen tutkija Jari Raitaniemi yleisöesitelmässään. Silakan koon pieneneminen etenkin Selkämerellä on havaittu myös silakkatutkimuksissa.

Aloittavalle kalastajalle pitäisi myös suunnata valtiontukea. Jokainen voi auttaa Itämerta syömällä luonnonkalaa, julkilausumassa muistutetaan.

Kansanedustaja Elomaa myönsi, että kalastusta koskevissa asioissa päättäjillä on edelleen peiliin katsomisen paikka. Työ kuitenkin jatkuu, niin eduskunnassamme kuin Brysselissäkin.

Julkilausuman yhteydessä paljastettiin myös rysäyksen silakkahahmon uusi nimi. Se tunnetaan tästä edespäin nimellä Silak.

Vuoden rysäyttäjästä oli tälläkin kertaa pyydetty nimiehdotuksia. Hänet julkistaneen Ari Merisen mukaan valinta ei ollut vaikea tämän perusteella.

– Vuoden rysäyttäjäksi valitaan yrittäjä ja salibandyvalmentaja Ville Sillanpää , Merinen julkisti.

Ville ei itse päässyt paikalle, kunniakirjan otti vastaan hänen puolisonsa.

Rauno Laine