Autotehtaalla väliaikainen vähennys

0

Valmet Automotive käynnisti huhtikuussa muutosneuvottelut, joiden piiriin kuuluivat kaikki Uudenkaupungin autotehtaalla työskentelevät. Muutosneuvotteluiden lopputuloksena autotehdas vähentää noin tuhat työntekijää, joista kolmasosa on irtisanomisia ja loput lomautuksia. Henkilöstövähennykset tulevat voimaan heinäkuussa. Kesälomien jälkeen autotehtaalla siirrytään tuotannossa kahteen vuoroon.

Takapakki on harmillinen Valmet Automotivelle, mutta erityisen ikävä se on irtisanottaville ja lomautetuille. Kesä alkaa nyt monessa perheessä synkeissä tunnelmissa.

Autotehdas reagoi Euroopan taloustilanteeseen, joka on muuttunut nopeasti Ukrainan tilanteen vuoksi. Talouden näkymät ovat epävarmat ja se heijastuu myös autotehtaan asiakkaisiin. Uusia sopimuksia on vaikea neuvotella, kun kukaan ei voi ennustaa, kuinka pitkään sota Euroopassa jatkuu ja miten paljon se lopulta vaikuttaa talouteen.

Autotehtaalla Uudessakaupungissa työskentelee kuitenkin edelleen parituhatta työntekijää rakentamassa A-sarjan mersuja. Lisäksi akkutehdas jatkaa tuotantoaan. Autotehtaan tilanne on toivottavasti lyhytaikainen. Valmet Automotive onnistui keväällä saamaan uuden sopimuksen Sono Motorsin sähköautoista. Niiden tuotanto käynnistyy syksyllä 2023. Töitä on siis tiedossa ja lomautuksia puretaankin asteittain heti, kun on mahdollista.

Koska kyse on Uudenkaupungin suurimmasta työnantajasta, on selvää, että väliaikainenkin tuotannon vähennys helposti heijastuu myös kaupungin ilmapiiriin. Oletettavaa kuitenkin on, ettei tilanne sittenkään suuresti Uuteenkaupunkiin vaikuta. Tehtaalle pendelöiviä on paljon. Saattaa olla, että eniten tilanne näkyykin Uuteenkaupunkiin suuntautuvassa liikennevirrassa.

Teija Uitto