Diktatuuri tulee kalliiksi

0

Venäjän mielenosoituksissa mellakoijat raahattiin väkisin busseihin. Jokaista kohden molemmin puolin kaksi poliisia. Laskin, että Jos mielenosoittajia oli 10000, niin poliiseja tarvittiin kaksinkertaisesti tai enemmän. Pidätysbussit ja Mustat Maijat tarvitsevat kuljettajia ja vartijoita, perillä kiinniotetut pitää kuulustella, kuvata, saada kirjoihin ja kansiin.

Sitten onnettomat työnnetään putkaan, selliin, vankilaan ja niissäkin tarvitaan taas vartijoita vartijoiden perään. Pidätetyille on pakko antaa syötävää, vaikka perunankuoria, ja jonkun on nekin keitettävä ja annosteltava. Vessat ja hygienia? Ei väliä.

Mutta koko tämä ruljanssi vaatii valtavasti väkeä, jolle on maksettava palkkaa. Vankilat on huollettava, vankeja jatkuvasti vahdittava — lisäksi urkkijat ja byrokraatit palkittava. Diktatuureissa on miljoonittain väkeä poissa tuottavasta työstä. Diktatuurit eivät tuota yritteliäisyyttä, innovaatioita, hengen lentoa, patentteja, nobelisteja, niissä ei ole huippuyliopistoja. Ajatukset ja luovuus keskittyvät hengissä säilymiseen.

Länsimaissa lasketaan vankiloiden tulevan yhteiskunnalle kalliiksi ja vankien määrä pyritään pitämään pienenä. Mutta diktatuureissa on toisinpäin. Kiina on tehnyt koko maan vankilaksi, samoin Pohjois-Korea. Venäjä ja Valko-Venäjä ovat samalla tiellä.

Venäjän nuoret eivät ole kokeneet Neukkuaikaa, heille kamala kuritus on uusi kokemus. Vanhempi sukupolvi osaa pysyä kyykyssä vanhasta muistista.

Europarlamentaarikko Nils Torvaldsin mukaan jo tsaarien ajoista alkaen Venäjällä on vain kaksi pysyvää instituutioita, salainen poliisi ja armeija. Hän uskoo uuden sulkeutuneisuuden ajan kestävän seuraaville sukupolville.

Venäjällä ei ole koskaan selvitetty Stalinin ajan hirveyksiä, ei koskaan tehty siihen liittyvää tutkimusta ja surutyötä kuten Saksassa. Historia tukahdutetaan ja sepitetään uusi. Saksassa natsiaika on pengottu ja tutkittu, arkistot avattu ja pöytä siivottu. Venäjä ei kai koskaan pääse siihen tilanteeseen. Neuvostoliiton opit ja keinot on otettu taas käyttöön, mutta ilman ideologiaa. Ei ole enää kommunismin ilosanomaa levitettäväksi maailman kansoille. Nyt on vain putinismi.

Putinin unelma on palauttaa Venäjän entinen suuruus, nostaa venäjänkieli, slaavilaisuus ja Venäjän ortodoksisuus valtaan. Turkissa, herra Erdogan, haaveilee osmaanien entisestä valtakunnasta. Kiinan ”keisari” Xi Jinping laskelmoi jo tuhannen vuoden päähän. Me muistamme Hitlerin, jonka valtaunelmat toivat maailmansodan.

Onneksi maailman johtajista presidentti Joe Biden elää vielä ilman suuruudenhullutuksia.

Pirkko Arstila

freelancer